Predstavljena prva ovogodišnja pozorišna premijera Kotor Art-a

 

KOTOR 19.07.2012

Na današnjoj konferenciji za novinare  autorski, glumački i koproducentski tim predstavio je prvu ovogodišnju pozorišnu premijeru Kotor Art-a.

Predstavu Leda po tekstu Miroslava Krleže režirala je Anica Tomić, koja se, stavljajući Krležine likove u savremeni kontekst,  pita  o sudbini tranzicijskog čovjeka i kako pojedinac može opstati u danšnjem sistemu i ostvariti svoju misiju. Smatra da su krajnji rezultat i odgovor sadizam i destrukcija koji će se javiti kao produkt ovog sistema  i opet se pita da li imamo vremena da se čak i zaplačemo nad svojom i sudbinom drugih…

Rediteljsko dramaturski dvojac Tomić – Kovačić, prihvatile  su kao izazov prijedlog Dubravke Vrgoč direktorice  ZKM,  da režiraju Krležinu LEDU budući da uglavnom rade autorske predstave i da se bave političkim i društveno angažovanim teatrom.

Prateći Krležin tekst  koji je treći dio trilogije “Gospoda Glembajevi“  i koji govori o tome šta je ostalo od glembajevštine ako je išta ostalo, hvataju se i za mitološku priču o Zevsu koji je zaveo i silovao Ledu, ukazujući upravo na sindrom  i produkt  današnjeg društva i sistema koji upravo to radi nama, zavodi nas i siluje.

Jelena Kovačić dodala je da je njih  interesovala  i feministička strana Krležine priče u smislu prikazivanja glavnih ženskih likova kao punokrvnih savremenih žena koje uprkos i lošim odlukama nastoje odbraniti svoj dignitet i odluke.

Ksenija Marinković, članica ansambla Zagrebačkog kazališta mladih kazala je da je imala punu slobodu da gradi svoj lik Klare i da su glumci jedni druge u prosecu stalno manipulisali, gurajući jedni druge u sve opscenije i opscenije situacije i što im je svima olakšalo da grade zadate karaktere.

Nataša Dorčić, takođe članica Zagrebačkog kazališta mladih, izuzetno je zadovoljna saradnjom sa crnogorskim kolegama i pozvala je gledaoce i novinare da pogledaju predstavu i procijene kako je ona uspjela izgraditi svoj lik u predstavi.

Mirko Vlahović, jedan od tri crnogorska glumca u predstavi, tumači ulogu Klanfara. Ističe da je rad na predstavi bio jako zanimljiv, jer su im Anica i  Jelena ponudile  šifru igranja Krležine Lede. Izgovarajući Klanfarove, tj Krležine  rečenice zapravo se svakodnevno uvjeravao koliko mnogo Klanfara vidi oko sebe.

Lidija Dedović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorista Zetski dom, istakla je važnost ovakvih koprodukcija ne samo u finansijskom  već i u estetskom smislu. U kreativnom smislu smatra da je izbor  teksta i rediteljsko-dramaturškog dvojca odličan jer, nove generacije donose novu energiju  i snagu da se uradi nešto novo u teatru, koji idu naprijed sa teatrom,  a ne da ga guraju dublje u konvencije.

Predstava LEDA je koprodukcijski projekat Međunarodnog festivala Kotor Art, Zagrebačkog kazališta mladih i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Uz  Kseniju Marinković, Natašu Dorčic i Mirka Vlahovića igraju još i Srđan Grahovac i Dejan Ivanić.

Predstava se premijerno igra u petak 20.jula u 22h u Staroj livnici u Kotoru, a reprize 21. i 22.jula.

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART

 

Kotor Arteatar PREMIJERE

Zagrebačko kazalište mladih, Kraljevsko pozorište Zetski dom

Miroslav Krleža

LEDA

Režija: Anica Tomić

Dramaturgija: Jelena Kovačić
Kostimografija: Doris Kristić

Scenografija i izbor muzike: Anica Tomić i Jelena Kovačić

Kompozitor: Frano Đurović

U predstavi se koriste pjesme: „Lykke Li: Sadness is a blessing“, „Dirty Beaches: Lord knows best“, „Tindersticks: Rented rooms“, „Peaches: I U She“ i „Operate“

 Uloge:

Ksenija Marinković – Klara
Nataša Dorčić – Melita
Srđan Grahovac – Urban
Dejan Ivanić – Aurel
Mirko Vlahović – Klanfar

Ekipa Kraljevskog pozorišta Zetski dom

Inspicijent: Saša Pejović / Šef produkcije: Đorđe Dragićević / Organizator: Đorđije Radoičić / Marketing: Aleksandra Maksimović / Sufler: Nataša Kapa / Šef scene: Aleksandar Anđelić / Majstor svijetla: Dragan Sjekloća / Majstor tona: Rajko Radulović / Dekorater: Goran Radović / Rekviziter: Željko Milošević / Šminka: Milena Đurović / Garderoberka: Stana Vuković / Vozač: Marko Batrićević

Ekipa Zagrebačkog kazališta mladih

Inspicijent: Stella Švacov/ Sufler: Željko Začek/ Rekviziter: Antun Andrijanić i Danijel Levan/ Šminka: Marija Bingula

Godine 1930. Miroslav Krleža je napisao: „Da nešto neizrecivo crno i mutno svrdla u temeljima vaše egzistencije, vaše novogradnje, vaše moralne egzistencije, to, ako vam je drago, nisam mislio prije ironično, nego potpuno ozbiljno.”

Riječ je o Urbanovim rečenicama, koje danas, kao i davne 1930. precizno i tačno imenuju pozadinu svih ljudskih nastojanja da prikriju laži na koje čovjek pristaje kako bi zadovoljio svoje vlastite fikcije.

U likovima Krležine Lede tražile smo naše savremenike, Krležine rečenice čitale smo kao da su napisane danas. Pokušale smo odgovoriti na pitanje kako izgleda i kako se opredmećuje savremeni salon, gdje se nalaze njegove perverzije i koji pogled razotkriva njegove skrivene namjere. Krležina „komedija jedne karnevalske noći” postala je igra, konvencija s davno utvrđenim pravilima. Igra kao društveni dogovor kod naših se likova pretvara u perfidnu igru zavođenja, unaprijed dogovorenu manipulaciju koja zavodi iluzijom istine, ali istovremeno insistira na tome da je laž. Ledu je Zeus zaveo u liku labuda. Krležin tekst iščitavale smo upravo kroz to zavođenje koje postaje princip. Likovi se zavode međusobno, zavode sami sebe, ali su istovremeno zavedeni sistemom u kojem postoje. Njihova izvedba samih sebe zavodljiva je baš kao i kazališna iluzija, a  pravila njhove igre nalikuju pravilima predstave. Kazališni mehanizam tako preslikava mehanizam koji svakodnevno živimo, ulazeći u uloge koje nas određuju, redefiniraju, smještaju i izmještaju. Uloge su podijeljene, igra je već odavno započela, pravila su zadana, pitanje je jedino kuda će nas ta igra odvesti i koliko ćemo njome biti zavedeni.

Anica Tomić i Jelena Kovačić