Preminula legenda crnogorskog glumišta Dragica Tomas

 

 

Dragica Tomas je s uspjehom tumačila brojne likove iz crnogorske, južnoslovenske i svjetske dramske literature koje su joj donijele najveća nacionalna i ondašnja jugoslovenska priznanja i veoma pozitivne ocjene pozorišnih kritičara

 

Dragica Tomas - foto Boris Pejovic

                                                                             Foto: Boris Pejović

 

Dramska umjetnica Dragica Tomas, jedna od legendi crnogorskog i jugoslovenskog glumišta, preminula je u 80. godini života, saopšteno je iz CNP.

Kako je saopšteno iz Crnogorskog narodnog pozorišta, čiji je bila počasni član, komemoracija povodom njene smrti biće održana u ponedjeljak, 4. maja u CNP-u, u 12 sati.

Dragica Tomas je s uspjehom tumačila brojne likove iz crnogorske, južnoslovenske i svjetske dramske literature koje su joj donijele najveća nacionalna i ondašnja jugoslovenska priznanja i veoma pozitivne ocjene pozorišnih kritičara.

Smatraju je jednom od najzaslužnijih dramskih umjetnica u poslijeratnom crnogorskom teatru.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima su dvije nagrade Sterijinog pozorja, od kojih je jedna za životno djelo, Trinaestojulska nagrada, nagrada grada Kotora, nagrada za životno djelo Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, kao i skorašnje priznanje Zaslužni kulturni stvaralac kojim je odlikovana od države Crne Gore.

“Dragica Tomas spada u najuži broj zaslužnika ovog osobitog teatarskog odličja – koje dobijaju istaknuti pozorišni poslenici, zaslužni za ugled teatra i ukupne crnogorske kulture… Ona je najviše domete postigla tumačeći likove iz crnogorske dramaturgije, karaktere crnogorskih majki, sestara, supruga, i ti likovi su najčešće prelazili u simbole istrajnosti, trpljenja, humanosti i patnje – univerzalnoga značenja…,” kazao je u novembru 2012. tadašnji predsjednik Savjeta CNP-a, akademik Sreten Perović, uručujući nagradu prvakinji Nacionalnog teatra, Dragici Tomas

“Dragica Tomas je svojim životnim opredjeljenjem i umjetničkim aktivnostima neposredno dokazala privrženost crnogorskoj nacionalnoj kulturi i Crnoj Gori kao izvoru vlastitog samopuzdanja, kao neimar umjetnosti koja zahtijeva mnoge žrtve ali i donosi mnoga zadovoljstva i oplemenjuje onog koji daje i onog koji prima”.

Dragica Tomas je rođena 1936. godine u Peći.

Njen suprug, takođe, glumac, bio je Petar Tomas.

 

TEKST PREUZET SA PORTALA VIJESTI.ME