Promocija drame “Slijepi” Morisa Meterlinka

 

19. april 2012.
Podgorica, Vojni aerodrom Golubovci, 19h.

 

Promocija drame “Slijepi” Morisa Meterlinka

 

Aktivna promocija drame ”Slijepi” belgijskog nobelovca Morisa Meterlinka, u izdanju Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) i Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, biće održana u četvrtak, 19. aprila u 19 sati u kompleksu Vojnog aerodroma Crne Gore (Golubovci). Prevoz publike do Vojnog aerodroma biće obezbijeđen u saradnji sa Vojskom Crne Gore, odnosno Ministarstvom odbrane – vojnim džipovima i kamionima. Polazak je u 18 i 30 sati ispred Ministarstva odbrane.

U okviru aktivne promocije, djelove iz drame izvodiće glumci Ana Vujošević i Dejan Ivanić, a ispred Udruženja slijepih – Tijana Janković i Badema Sirotanović. Na promociji će govoriti predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane, kao i članovi ATAK-a Ana Vujošević, Vasko Raičević, Jelena Janković.

Nakon promocije, nastupiće Vojni orkestar sa džez i pop repertoarom. Bend čine zastavnik I klase Miša Todorović (klavijature), vodnik I klase Nikola Ralević (saksofon), vodnik Tiho Biskupović (truba), a dirigent orkestra je potporučnik Milo Belević.

Drama “Slijepi” je objavljena na crnogorskom, francuskom i engleskom jeziku, a kuriozitet je da je prvi put prevedena i objavljena na nekom od jezika iz regiona ex-Jugoslavije. Dramu je prevela Mirjana Lekić Velimirović. Ujedno, promocija je prvi korak u realizaciji predstave ”Slijepi”, koja će biti postavljena takođe u Vazduhoplovnoj bazi.

Saradnja ”ATAK”-a i Vojske Crne Gore, je na tragu dobrih komunikacija između organizacija koje se bave kulturom i državnih institucija kojima to nije prevashodna djelatnost. Ovim se po ugledu na razvijene svjetske zemlje, utiče na poboljšanje imidža Crne Gore kao kulturno osviješćene zemlje, otvorene za nove i moderne uticaje.

Takođe, ovim se ukazuje pažnja na pojedinca kroz društveni angažman i podstiče svijest o pronalaženje novih prostora koji mogu da posluze kao mjesto umjetnicke artikulacije. U okviru projekta, u samu realizaciju biće uključeni i predstavnici vunerabilnih grupa u Crnoj Gori.

NVO “ATAK” je udruženje slobodnih umjetnika i studenata. Članovi NVO “ATAK” su glumci, dramaturzi, reditelji, prevodioci, dizajneri. Ova organizacija afirmiše aktivnost mladih umjetnika, referentnih imena sa pozorišne scene Crne Gore, bavi se inkluzijom osoba sa invaliditetom (slijepi i slabovidi), iznosi stavove i problematiku ovih društvenih struktura.
Neki od ciljeva organizacije su podizanje društvene svijesti, napredak pozorišne i umjetničke scene u Crnoj Gori.
“ATAK” se služi jezikom umjetnosti, aktivnom i profesionalnom produkcijom i prezentacijom umjetnosti.

MORIS METERLINK – Biografija

Meterlink je bio osnivač novog načina pisanja drame – Simbolizma. Često se drama Slijepi upoređuje sa Beketovim Čekajući Godoa koji je napisan i postavljen sredinom 20. vijeka i ova dva komada imaju zajedničku crtu čekanja i nadanja što je evidentnije u drami ”Slijepi”.

Moris Meterlink (Maurice Meterlinck) rođen je u Gentu, Belgija, 29. avgusta 1862. Nakon studija prava okreće se pisanju drama i poezije, te postaje jedan od najznačajnijih predstavnika simbolizma u dramskoj književnosti. Njegovi najznačajnije drame su jednočinke: ”Slijepi” (1890), ”Uljez” (1890), ”Unutrašnjost” (1894); kao i cjelovečernji komadi ”Peleas” i ”Melisanda” (1892) i ”Plava ptica” (1908). Za konstrukciju atmosfere u svojim djelima često koristi poetski govor, pokret, osvjetljenje, ritual. U ostala djela spadaju i zbirka simbolističke poezije ”Staklena bašta” (1899), kao i obrade naučnih tema − ”Život pčele” (1901) i ”Inteligencija cvijeća” (1907). Nobelovu nagradu za književnost dobija 1911. godine. Umro je u Nici, 6. maja 1949.

O komadu: ”U Slijepima dvanaest slijapaca sjedi u šumi i čeka da se vrati njihov vodič, sveštenik koji ih je tamo doveo. Međutim, sveštenik sjedi među njima – mrtav. Sva dramaturgija ovog komada počiva na procesu u kome likovi postepeno postaju svjesni situacije u kojoj se nalaze. Paradoksalno: sljepilo, koje ih stavlja u pasivan položaj prema svijetu u kome borave, sada postaje pokretač radnje, ono ih navodi da postavljaju pitanja i traže odgovore u nastojanju da shvate svoj položaj. Iako predstavlja čovjekovu otuđenost od svijeta, njegovu nemogućnost sagledavanja sopstvenog mjesta u hladnom, neprijateljskom okruženju, u prirodi koja je okrutna u svojoj ravnodušnosti, ili simbolizuje ljudsku nemoć i odsustvo suštinske međuljudske komunikacije – sljepilo, zapravo, podstiče dijalog i sprječava da radnja stane”, zapisao je dramaturg Vasko Raičević u predgovoru za knjigu.

NVO “ATAK”