Promocija knjige „Stimadur“

08. decembar 2011.
Bar, Dvorac kralja Nikole, 19h.

 

Promocija knjige

“Stimadur”

 

 

U organizaciji Izdavačke kuće „Gligorije Dijak“ iz Podgorice i Kulturnog centra Bar, u četvrtak, 08. decembra u 19,00 sati, u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole, održaće se promocija knjige naslovljene „Stimadur“, koju potpisuje Bosiljka Pušić, poznata književnica i slikarka iz Herceg Novog.

Riječ je o najnovijem romanu ove svestrano nadarene autorke u kojem je upečatljivo i umjetnički snažno naslikano prelomno vrijeme rezolucije Informbiroa po završetku II svjetskog rata. Kroz  sudbinu Uče stimadura (talijanizam – hvale vrijedan čovjek, onaj koga poštuju) koji, nakon golootočke golgote, svoj „grijeh“ ispašta 1951. godine kao učitelj u popaljenom brdskom selu bokokotorskog zaleđa, dočarana je tadašnja poratna stvarnost, opisani običaji u Boki, mentalitet seljana, djece i predstavnika vlasti. U katalogu izdavača knjige (“Gligorije Dijak“), piše da je „Stimadur“: „Uzbudljiva storija zasnovana na autentičnoj sudbini. Od tragičnog do humornog, jezgrovito i efektno, a prije svega – toplo“.

U široj javnosti i čitalačkim krugovima, Bosiljka Pušić je prepoznatljiva kao uspješna autorka blizu trideset djela različite žanrovske forme, kako za odrasle, tako i za djecu, od kojih su mnoga nagrađivana ili nominovana za nagrade, ali i kao slikarka koja iza sebe ima petnaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi.

O romanu „Stimadur“ u Baru će govoriti:  Sonja Živaljević – poetesa, koja će, kao direktorka i glavna urednica, predstaviti i produkciju izdavača; Željko Bojović – pisac brojnih naslova poezije, romana, drama, eseja, studija, ogleda, kritika i prikaza, kao i sama autorka. Mila Čordašević, upravnica barske Narodne biblioteke i čitaonice, će prisutne uvesti u program, a posjetioci će, nakon promocije, moći da uz popust kupe sva izdanja IK „Gligorije Dijak“.

 

JP Kulturni centar Bar