Promocija knjige “Barski glagoljski misal”

 

 

U organizaciji Kulturnog centra Bar i Ogranka Matice crnogorske u Baru, kao uvodni program u predstojeći jubilarni Festival „Barski ljetopis“, održaće se u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole, u utorak, 10. jula sa početkom u 20:00h, promocija knjige naslovljene „Barski glagoljski misal“.

Riječ je o luksuzno opremljenom reprintu trećeg izdanja na staroslovenskom jeziku (Rim, 1905), objavljenog prošle godine u suizdavaštvu NVO „Ivan Mažuranić“ i Fonda za manjine Crne Gore. Kao najvažnija katolička crkvena knjiga, glagoljski Misal je bio namijenjen potrebama Dukljansko-barske nadbiskupije i kao takav nedostupan široj javnosti. Njegov značaj je utoliko veći što predstavlja pobjedu staroslovenskog jezika kao bogoslužbenog nad latinskim, za koju se, u dogovoru i uz pomoć nadbiskupa Šimuna Milunovića, izborio crnogorski knjaz Nikola. Da bi izašla u susret austrougarskoj diplomatiji, koja se tome protivila, Sveta stolica u Rimu je, u cilju približavanja istočne i zapadne crkve, 1890. godine odobrila da se Misal otisne glagoljskim slovima, koja su bila nerazumljiva narodu. Sve pripreme za štampanje Misala glagoljicom uradio je hrvatski filolog i sveštenik Dragutin Antun Parčić, zbog čega ga nazivaju i Parčićevim glagoljskim misalom. Skoro cjelokupno prvo izdanje (Rim, 1893) otkupio je austrougarski poslanik pri Vatikanu, a nekoliko primjeraka upućenih u Crnu Goru je izgubljeno, pa je 1896. godine štampano drugo i 1905. treće izdanje. Pojava glagoljskog Misala na staroslovenskom jeziku imala je velikog odjeka na južnoslovenskom prostoru i šire, a prvi put je u Crnoj Gori korišćen 01. januara 1895. godine na liturgiji u katedrali u Starom Baru, koju je služio arcibiskup Šimun Milinović, a kojoj su prisustvovali narodi sve tri vjeroispovijesti.

O kapitalnom, fototipskom izdanju „Barskog glagoljskog misala“ govoriće: mr Ivan Jovović- predsjednik Ogranka Matice crnogorske u Baru, Aleksandar Radoman-književni kritičar i Stevo Vučinić-publicista i pisac predgovora knjige, a moderator programa je Mila Čordašević, prof. književnosti.