Promocija knjige “Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945 – 1948”

 

Vojvođanska akademija nauka i umjetnosti promovisala knjigu

“Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945 – 1948”

 

U organizaciji Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti i Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” u Novom Sadu je u svečanoj sali Tehničkog fakulteta, 24. februara 2012., promovisana knjiga “Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945 – 1948” autora Nenada Stevovića i Slobodana Medojevića u izdanju Matice crnogorske.

Promociju je otvorio akademik Branimir Gudurić, generalni sekretar VANU, a o knjizi su govorili akademik Julian Tamaš, Marko Špadijer – generalni sekretar Matice crnogorske, prof dr Aleksandar Kasaš – Odsjek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i autori.

Autori su obradom arhivske građe došli do veoma važnih i detaljnih podataka za svakog kolonistu i za svaku kolonističku porodicu iz Crne Gore ponaosob, koji su iskazani kroz svojevrsne tabelarne prikaze, odnosno imenične registre.

Trotomna studija u četiri knjige na preko 2100 stranica, ima za cilj potpuno i cjelovito rasvjetljavanje procesa kolonizacije Crnogoraca u Vojvodini nakon Drugog svjetskog rata i svojom koncepcijom značajno i direktno doprinosi razumjevanju ove crnogorske dijaspore, njenu strukturu, te socijalnu, kulturološku i ekonomsku specifičnost. Ona je zbog svog sadržaja dostupna i razumljiva svima. Mnogi će u njoj pronaći svoj ”korijen” i svjedočanstvo pripadnosti crnogorskom narodu i njegovoj dijaspori.

Ovako koncipirana studija, kao autentični arhivski izvor, omogućiće kvalitetniji analitički pristup opštoj tematici crnogorskog iseljeništva. Svojim sadržajem nudi obilje materijala naučnoj javnosti: istoričarima, antropogeografima, antropolozima, statističarima i demografima. Ona je odličan poligon i za sociološka, demografska, onomastička i ekonomsko-socijalna istraživanja – što joj daje multidisciplinaran karakter i čini je u analitičkom smislu univerzalnom.

Studija je po svojoj sadržini i revolucionarna jer je konačno utvrdila egzaktan broj crnogorskih kolonista, njihovu strukturu i disperziju naseljavanja u Vojvodini.

Promociji je, pored velikog broja ljudi iz kulturnog, naučnog i javnog života, prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović.