Promocija knjige “Mit o izgubljenim dodirima”

 

06.oktobar 2011.
Podgorica, Perjanički dom, 20h

 

Promocija knjige Mladena Lompara
“Mit o izgubljenim dodirima”

 

U četvrtak, 6. oktobra sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu održaće se promocija knjige Mladena Lompara „Mit o izgubljenim dodirima“.  O knjizi će govoriti Bogić Rakočević i Vlatko Simunović. U  programu
učestvuju glumica Bojana Knežević i flautistkinja Dijana Lompar.

Organizator promocije je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

U knjizi “Mit o izgubljenim dodirima” smjenjuju se poezija i proza, vlastita i tuđa iskušenja, daleki zapisi i nova kazivanja. Otuda je pravi naziv za skladište Lomparovih uspomena – “Hotel Memorija”. Neki tajni prostor u rodnom gradu i svim gradovima koje je pohodio, čija atmosfera ga je pratila kroz knjige, bolnice, ulice divljih kestenova i park 13. jul, citate, sobe mladićkog doba… Hotel može asocirati na hladnoću i otuđenost, na usamljenost u mnoštvu. Zamislimo onda da je njegov enterijer nalik onom iz “Hotela Nesanica” Čarlsa Simića. Kakva je to, uostalom, poezija bez nesanice, zapisao je u predgovoru knjige pjesnik Pavle Goranović.

Mladen Lompar je rođen 1944. godine na Cetinju. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Objavio je dvadesetak knjiga poezije. „Mit o izgubljenim dodirima“ izašao je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma, Cetinje, 2010.

Predsjednik je Crnogorskog PEN Centra, potpredsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i član Matice crnogorske, Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Piše i likovnu kritiku i eseje. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Ars. Živi na Cetinju.

Dobitnik je sljedećih nagrada: Zlatni pečat Crnojevića, 2002; Risto Ratković, 2004;  Trinaestojulska nagrada, 2007; Vito Nikolić, 2009; Aleksandar Leso Ivanović, 2010; Miroslavljevo jevanđelje, 2010.