Promocija knjige “U podnožju Kordiljera“

 

29. maj 2012.
Bar, Dvorac kralja Nikole, 20h.

 

Promocija knjige “U podnožju Kordiljera“

 

U utorak, 29. maja, sa početkom u 20 časova, održaće se, u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole, promocija knjige naslovljene „U podnožju Kordiljera“, objavljene ove godine u izdanju Sekcije pisaca-radnika Crne Gore, koju potpisuje poznati novinar, publicista i pisac iz Podgorice Slobodan Vuković.

Riječ je o dvanaestom po redu objavljenom naslovu ovog doajena crnogorskog novinarstva, koji je u javnosti prepoznatljiv kao majstor intervjua i reportaža sa brojnih putovanja. Njegovu najnoviju knjigu dokumentarne proze čini četrdeset zapisa o crnogorskim iseljenicima u zemljama Latinske Amerike koji su iz ekonomskih razloga napuštali Crnu Goru, ali su za nju ostali trajno vezani. Ljubav, patriotizam i nostalgija dominiraju u skoro svim pričama ljudi koji su „trbuhom za kruhom“ nekada davno otišli u svijet, gdje su stekli materijalnu sigurnost, pa i duhovno bogatstvo, ali i njima i njihovim potomcima neprestano nedostaju zavičaj i Crna Gora. Ilustrovana sa pedesetak fotografija, ova zbirka reportaža može poslužiti i kao istorijski dokument o ekonomskim migracijama iz naše zemlje.

Na promociji knjige „U podnožju Kordiljera“, koju u Baru organizuje ovdašnji Kulturni centar, govoriće njeni recenzenti: Bosiljka Pušić, književnica i slikarka iz Herceg Novog i Vladislav Pavićević, književnik iz Bara koji je ujedno i urednik izdanja. Program će muzičkim akordima oplemeniti mlada pijanistkinja Vasilisa Savić, a odlomke iz knjige čitaće moderatorka književne večeri Mila Čordašević.