Promocija monografije “Prospektiva”

 

03. novembar 2011.
Podgorica, Perjanički dom, 13h.

Promocija monografije
Srđana Vukčevića
“Prospektiva”

 

U četvrtak, 3. novembra sa početkom u 13 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu održaće se promocija monografije Srđana Vukčevića pod nazivom „Prospektiva“ koja je publikovana povodom održavanja njegove retrospektivne izložbe u Dvorcu Petrovića.

Izdavač monografije je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, autorka uvodne studije u monografiji je dr Lidija Merenik, istoričarka umjetnosti; bibliografske podatke su uradile Marina Čelebić, Brankica Nedović i Nada Baković, grafičko oblikovanje knjige Nikola Latković. Knjiga je štampana dvojezično i bogato ilustrovana kolor reprodukcijama.

Srđan Vukčević je rođen u Titogradu (Podgorica) 1959. godine.
Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odsjeku slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića 1983. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1986. godine u klasi profesorice Mirjane Koke Mihać. Studijski je boravio u više evropskih zemalja – kao dobitnik jugoslovenske nagrade iz fonda Moša Pijade više mjeseci boravi u Londonu; na poziv Rijks Academie van Beeldenden Kunsten koristi stipendiju vlade Holandije u Amsterdamu; francuska vlada dodjeljuje mu jednogodišnju stipendiju za slikarstvo uputivši ga na Ecole des Beaux Arts u Parizu.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo, između ostalih:
Nagrada CANU za slikarstvo, nagrada “Petar Lubarda” na izložbi ULUCG, Prva nagrada Likovnih salona na Cetinju i Herceg Novom, Prva nagrada za crtež na Trijenalu crnogorskog crteža, Nagrada Oslobođenja Podgorice ,,19. Decembar”, Oktobarska nagrada Beograda, Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore za doprinos crnogorskoj likovnoj umjetnosti.

Do sada je izlagao na pedeset samostalnih i preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Holandija, Italija, Francuska, Švajcarska, Engleska, Njemačka…).

Živi i radi na relaciji Pariz- Podgorica- Herceg Novi.

Na promociji knjige će govoriti istoričari umjetnosti dr Lidija Merenik i mr Petar Ćuković a medijator će biti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.