Prva nagrada za aforizam

 

Završen 19. Međunarodni festival humora i
satire “ZLATNA KACIGA” – K r u š e v a c

Savu Martinoviću Prva nagrada za aforizam

Uručenjem nagrada, u Kruševcu je završen 19. međunarodni festival humora i satire “Zlatna kaciga”.

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire “Zlatna kaciga” uvijek je 1. aprila, na svjetski Dan šale i dan velikana humora glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Za zvanje laureata 19. “Zlatne kacige”, a na zadatu temu  “Spas”, nadmudrivalo se 350 autora iz 45 zemalja

Autor najbolje karikature je Mihail Zlatkovski iz Rusije, priče Tomislav Drvar iz Sombora, pesme Jelena Kujundžić iz Majura, a aforizma – to jest “romana podvrgnutog strogoj dijeti” – Savo Martinović, crnogorski satiričar, koji živi i stvara u Beogradu.


U red Vitezova od Čarapanije, kojem pripadaju veliki umjetnici, kakvi su Nikola Simić, Siniša Pavić ili Darko Bajić, na primjer, stupio je i glumac Dragan Jovanović.

Počasnu, a ujedno i najveću nagradu Festivala – za životno delo, Kruševljani su dodelili sugrađaninu – reditelju Vlasti Radovanoviću.

“Godine 1961, za film ′Saša′, dobio sam svoju prvu nagradu” – rekao je Vlasta Radovanović. “Sada, pedeset godina posle, kada završavam radni vek, moji Kruševljani su odlučili da mi dodele nagradu za životno delo.”

A kako bi humoristi ostali u kondiciji i imali dovoljno vremena da vežbaju, objavljena je i tema 20. Zlatne kacige. “Atom” je stilska vežba kojom karikaturisti, humoristi i satiričari mogu da se (po)zabave do sledećeg aprila.

 

Pobjednički aforizam:

Bijela zastava nam je spasila živote.

Za nju se mora naći mjesto u nacionalnom muzeju.

 

P R E D S J E D N I K

UDRUŽENJA HUMORISTA I SATIRIČARA

CRNE GORE

Veljko Rajković