Prvi internacionalni sajam knjiga – Promocija knjige “Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji”

 

Karver knjizara na Sajmu knjiga

 
 

U subotu, 21.novembra, od 16-17h, u okviru programa Prvog internacionalnog sajma knjiga u Capital Plaza, biće organizovana promocija knjige “Luđak je vječno dijete- Partizanski eseji”, Boža Koprivice (Sibila d.o.o. 2015).

Učestvuju: dramaturg Borka Pavićević, pisac i dramaturg  Božo Koprivica, književnik Saša Ilić, psiholog i esejista Milorad Simunović i za izdavača Varja Đukić.

Knjiga sadrži eseje o Mirku Kovaču, Danilu Kišu, Mihailu Laliću, Pavlu Goranoviću, Miodragu Vukoviću, Ljubomiru Đurkoviću, Miliji Pavićeviću, o predstavama CNP-a, i predstavljaju vrhunce književne esejistike, pa su time veoma značajan prilog teoriji savremene crnogorske književnosti.

Božo Koprivica je rođen u Nikšiću, 1950. Diplomirao je svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je knjiga: Dribling – 1001 noć, Volej i sluh, Kiš, Borhes, Maradona, Vreme reči: razgovori sa Pekićem, Samo bogovi mogu obećati, Luđak je vječno dijete-Partizanski eseji; urednik Zbornika eseja o Danilu Kišu.

Borka Pavićević je rođena u Kotoru, 1947. Dramaturg u pozorištima Atelje 212, BITEF, u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-91.); osnivač teatra ‘Nova osećajnost’ u Staroj beogradskoj pivari; učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-91.); umjetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta; osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, Paviljon Veljković u Beogradu (od 1994). Pisac kolumni u Susretu, Vreme i Danas. Objavila dvije zbirke eseja – «Na ex – Postdejtonska moda» i «Moda».

Saša Ilić je rođen 1972. u Jagodini. Objavio je pet knjiga proze. Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas. Piše redovno za Peščanik i zagrebačke Novosti.

Milorad Simunović je rođen 1951. na Žabljaku. Vanredni je profesor Univerziteta Crne Gore, Filozofskog  fakulteta u Nikšiću, predavač na predmetima psihologija umjetnosti i psihologija ličnosti. Autor je studija iz oblasti psihologije, piše esejistiku o književnosti i likovnoj umjetnosti.

Knjižara Karver učestvuje na Prvom internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2015. koji se održava od 18. do 22.novembra. Sajam je nova književna manifestacija nastala na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze. Manifestacija je organizovana u Capital Plazi u čijem će suterenu biti glavni izlagački prostor, a sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10-20h.