Rijeka – Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore koncert Žane Lekić i Oleksija Molčanova

 

 

 

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske, Zajednica Crnogoraca Primorsko-goranske županije Rijeka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, organizuju SVEČANI KONCERT profesora Muzičke akademije Cetinje: Žana Lekić, flauta i Oleksij Molčanov, klavir.

Koncert će se održati u četvrtak, 28. svibnja/maja 2015. godine, u 20,00 sati, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1, Rijeka.

 

Koncert Zane Lekic i Alekseja Molcanova

 
 

Zana LekicŽANA LEKIĆ je nižu i srednju muzičku školu završila u Kraljevu, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. 1997. godine upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića đe i diplomira 2000.god a magistrira 2003. sa najvišim ocjenama. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na Republičkim, Saveznim i Međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar.

Ostvarila je veliki broj resitala na koncertnim podijumima u zemlji i Regionu, predstavljajući najprije muzičku akademiju a zatim i Mladu crnogorsku umjetniučki scenu. 2000.godine nastupila je kao solista na Gradu-Teatru sa Kamernim orkestrom Getingena (Njemačka). Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista – Janos Balint – Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet-Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldtl – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska. Kao solista je nastupala na, gotovo svim, festivalima u Crnoj Gori-DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad-Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival.

2000. god. započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji najprije kao saradnik stažista, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao stručni saradnik u nastavi, da bi 2009. dobila zvanje docenta za Kamernu muziku na MA. Oktobra 2014. godine bira se u zvanje vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 2010.godine nastupa u Italiji u okviru festivala „Nei suoni dei luoghi“. Maja 2014. godine se predstavila publici u Hrvatskoj (Zagreb), a jula iste godine nastupa na Beijing Flute Festival u Pekingu, kao jedan od predstavnika Crne Gore. Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi ‘’Savo Popović’’ na Cetinju, radila je kao profesor flaute u MŠ u Bijelom Polju, ŠOSMO ‘’Vida Matjan’’ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore.

 

Aleksej MolcanovAleksej Molčanov – pijanista. Rođen je 1961. godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina). Kijevski državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama profesora Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao pijanista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju “Lisenko” u Lavovu 1984. godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa izvođenjem koncerata. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježititurneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine. Ostvaren je niz programa, snimaka za državnu radio i televiziju Ukrajine. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).
Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se koncert na festivalu “Mokranjčevi dani” 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine i nastup na festivalu “Nimus”.
U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od maja mjeseca 2000. godine zapošljen je na Muzičkoj akademiji Cetinje. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario veliki broj projekata. Član je tria “Con Spirito”, i klavirskog dua “Aperto” sa Natašom Popović.
Nastupao je na festivalima “Grad teatar Budva”, “Mokranjčevi dani”, “A Tempo”, “KotorArt”, “Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”, “Espressivo”, “Nei suoni dei luoghi”. Više puta snimao je za RTCG, Radio televiziju Ukrajine. Docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet korepeticija. 1996. i 1997. godine kao solista otvarao je sezone orkestra Niškoj filharmoniji. 2010. godine kao solista otvorio je sezonu orkestra filharmoniji Ašerkasi, 2011. sezonu orkestra “Crnogorski gudači”.

 

P R O G R A M

R.SCHUMANN 3      ROMANSE OP.94

A.GRGIN     MALA PRICA

E.GERMAN SALTARELLO        ZA PICCOLO FLAUTU

P.I.CAJKOVSKI      ARIJA LENSKOG IZ EVGENIJA ONJEGINA

J.MOUQET          PANOVA FRULA

(sonata za ‑autu i klavir)
Allegro giocoso
Adagio
Allegro molto vivo