Saopšteni dobitnici nagrade Ratkovićevih večeri poezije za mlade autore do 27 godina

Dobitnici nagrade Ratkovićevih večeri poezije za mlade autore

 

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je rukopise pristigle na ovogodišnji Konkurs nagrade „Ratkovićeve večeri poezije“ za mlade autore do 27 godina.

U kategoriji mladih pjesnika, do 27 godina, bilo je prijavljeno 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao 7 finalista koji su se svojom poezijom predstavili danas  u Bijelom Polju 20. septembra u 11h.

Riječ je o sljedećim autorima:

Vladimiru Petroviću  iz Golubovaca

Tamari Simović iz Bijelog Polja

Alminu Kaplanu iz Stoca

Azri Nezirić iz Jablanice

Milošu Sokoloviću iz Pirota

Tamari Senić iz Berana

Admiru Osmanoviću iz Bijelog Polja.

Žiri je jednoglasno odlučio da prvu nagradu dodijeli Alminu Kaplanu iz Stoca, Bosna i Hercegovina, za rukopis „Čekajući koncert roga“  potpisan šifrom Kvanj.

Druga nagrada pripala je Vladimiru Petroviću iz Golubovaca, Crna Gora  za rukopis „Kuća na spratu“, potpisan šifrom Odavno smo mrtvi.

Odlukom žirija treću nagradu dobila je Tamara Simović iz Bijelog Polja, Crna Gora za rukopis „Otpiši mi Onjegine“, potpisan istoimenom šifrom.  

Nakon nastupa pjesnika do 27 godina, promovisana je knjiga „Ciklona“ Marija Glavaša iz Splita, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade Ratkovićevih večeri poezije. O knjizi su govorili Teofil Pančić, Vlatko Simunović i autor.

– Ovdje se može ispričati priča o biću koje iz svijeta opterećenog neprobavljivim poplavama žutila i omamljujućih političkih delikatesa, nepogrješivo uspijeva izdvojiti notu koja nije pogrešno odsvirana. Glavaš je pjesnik koji zna oformiti prava pitanja, oguliti svakodnevicu sa sebe, dubinski propitivati svijet, sebe i nas. Njegovi su stihovi ljestve kojima se svako od nas može izdići iz niskosti duha opuštenog znanja, kazao je Simunović.

Pres služba “Ratkovićevih večeri poezije”