„Sarajevska zima 2013“ – Izložba kolaža Milovana Kadovića

 

 

U srijedu, 20. februara u okviru Internacionalnog festivala „Sarajevska zima 2013“ u galeriji ULUBiH „Roman Petrović“ biće otvorena izložba kolaža Milovana Kadovića.

Milovan Kadović je rođen 1981. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafika u Trebinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008. godine. Izlagao je samostalno u Nikšiću, Herceg Novom, Podgorici, Pljevljima, Tivtu i Podgorici kao i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u Nikšiću.

Na izložbi u galeriji „Roman Petrović“ u Sarajevu Kadović će se predstaviti sa 15 kolaža. U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, između ostalog je zapisala: „Milovan Kadović kroz seriju kolaža u kojima primjenjuje svoja grafička, dizajnerska i slikarska iskustva, ali i dobro poznavanje istorije umjetnosti kreira nepretenciozna, antimonumentalistička djela visokih estetskih dometa… U insceniranim prizorima situiranim u nadrealnim enterijerima, siluete depersonalizovanih figura emituju psihička stanja nemoći komunikacije, emotivne pustoši, otuđenosti, samodovoljnosti.

Anesteziran virtuelnom komunikacijom iz ili u mikro-okruženju sa kojim je srastao, čovjek sveden na mrlju ili šematizovani znak bezizlazno pluta u svojoj usamljenosti. Međutim, citirajući modernistička, naročito Matisova i pop-artistička formalna rješenja, Kadović pravi neočekivani, skoro filmski obrt, prekrivajući sumornu egzistencijalističku “priču” o savremenom čovjeku zavodljivom, magičnom atmosferom sajber enterijera i živim koloritom… Koristeći paletu intenzivnih boja koju pružaju materijali poput folija i tapet-papira, umjetnik kreira kompozicije u kojima vitalitet boje postaje dominantna vrijednost.

Dodirivanjem bojenih polja mijenjaju se vrijednosti svake boje u susretu sa drugom, pojačava se njihova zvučnost. Pop-artistička iskustva Kadović primjenjuje u smislu ukidanja barijera između visoke i popularne umjetnosti, slikarstva i grafičkog dizajna, svodeći bojene površine već samim odabirom tehnike na čiste i jasno markirane površine bez ličnog upisa. Tako, dekorativnost postaje polje refleksije u kom umjetnik ispituje status kolaža u savremenim, izmijenjenim okolnostima.“

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Internacionalni festival „Sarajevska zima 2013“.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU,
KLIKNITE NA NJEGOV RAD

Rad Milovana Kadovica