“Skladište uspomena 25” i “Kokoška”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 11. 07. 2011. godine


Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za srijedu, 13. jul i četvrtak 14. jul 2011. godine

 

U srijedu, 13. jula sa početkom u 21 h u Modernoj galeriji u Budvi povodom jubileja “Grada teatra” će biti otvorena izložba plakata “Grada teatra” Skladište uspomena 25 autora Stanka Papovića. Planirano je da ovom izložbom predstavimo na jednom mjestu i osobenosti vizuelnog identiteta svakog od festivala, ukažemo na jedinstvenost svakog od njih i činjenicu da se istorija festivala piše i na ovaj način. Autor izložbe, inače dugogodišnji selektor likovnog programa “Grada teatra”, Stanko Papović, u pratećem tekstu ističe:

“Brižljivo biranje renomiranih dizajnera za osmišljavanje i realizaciju propagandnog materijala učinilo je plakat Grada teatra atraktivnim i prepoznatljivim od osnivanja Festivala 1987. godine. Prvo dizajnersko rješenje plakata sa zaštitnim znakom, sada već poznatim Suncem sa crnom strelicom, sivom pozadinom i atraktivnim riječima „Theatre city Budva- Grad teatar Budva“, osmislila je umjetnička grupa „Trio- art“ iz Sarajeva. Već tada iz Njujorka stiže teleks od studenata pozorišne akademije sa pitanjem, „da li je, zbilja, Budva grad teatar- cio pretvoren u pozorišnu scenu?“ Kasnije su osnovne plakate radili razni dizajneri. Agencija „Mark Plan“ iz Pančeva uradila je osnovni plakat za osmi festival, Vukan Ćirić za deveti. Dizajnerska grupa „Škart“ iz Beograda je neobičnim i duhovitim naznakama, uz očuvanje kolorita i prepoznatljivog znaka još od prvog festivala, skrenula pažnju na plakate desetog i jedanaestog „Grada teatra“. Isto je nastavila beogradska grupa „Axis“ konceptom grafičke obrade materijala za prezentaciju dvanaestog festivala zasnovanom na ideji reciklaže. „Axis“ zatim uspješno nastavlja da radi plakate za trinaesti, četrnaesti, petnaesti i šesnaesti festival. Vizuelni identitet sedamnaestog festivala na temu „Imagine“ u dvije verzije realizovala je podgorička MAS group, a dizajn prefinjene imaginacije za slijedećih pet festivala osmislio je sadašnji direktor Merin Smailagić.”

Izložbu otvara Voja Brajović. Izložba će biti otvorena do 23. jula.

 

U četvrtak, 14. jula 2011. godine sa početkom u 22 časa na sceni između crkava otpočinje i reprizni dio dramskog programa 25. jubilarnog “Grada teatra” kojim ćemo se podsjetiti nekih od najuspješnijih produkcija i koprodukcija festivala ranijih godina. Bićemo u prilici da vidimo predstavu iz 1999. godine, “Kokoška” po tekstu Nikolaja Koljade a u režiji Jagoša Markovića.

Jagoš Marković je rođen 1966. godine u Podgorici. Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu na odsjeku za režiju klasi profesore Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Zaposlen je na FDU na katedri za pozorišnu režiju. Režirao je više od trideset predstava u pozorištima Beograda, Podgorice, Novog Sada, Sombora, između ostalog i „Čarobnjaka iz Oza“, Dekameron, dan ranije“ Aleksandre Glovacki, „Lukrecija iliti Ždero“ nepoznatog autora, „Kate Kapuralicu“ Vlaha Sutlija, „Adama i Evu“ Krleže, Euripidovu Hekabu“, „Elektru“ Danila Kiša, „Učene žene“ i „Tartifa“ Molijera, „Čarapu od sto petlji“ Aleksandra Popovića, „Bogojavljensku noć“,  „Romea i Juliju“, „San ljetnje noći“ Šekspira, „Naše sinove“ Maramboa, „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića, Nušićevo „Sumnjivo lice“, „Porodične priče“ Biljane Srbljanović… Režirao je i Rosinijevu operu „Pepeljuga“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Predstave su mu izvođene na mnogobrojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za režiju i doprinos kulturi: Republičkog ministarstva Crne Gore, Ministarstva za kulturu Srbije (za stvaraoca godine), Kotorskog festivala za najbolju režiju, za režiju na festivalu Dani komedije, četiri godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Pozorišta Boško Buha, Pozorišt na Terazijama, Narodnog pozorišta Sombor, nagrade „Bojan Stupica“ za režiju, Sterijine nagrade za režiju, nagrade „Davidof“ za režiju opere, nagrade na Susretima vojvođanskih pozorišta, nagrade Pozorišnih susreta u Mladenovcu…

Sjećajući se premijere predstave, reditelj je rekao: „Kokoška“ je došla poslije bombardovanja. Bila je poziv ponovo na teatar. Bili smo i pametniji i vedriji za jedno iskustvo. Za taj tekst me je opredijelila scena kada u svitanje komšije banu  u sobu tih jadnih pozorišnih ljudi, koji imaju svoju noć od katarze, privatne sukobe i jad intime cijele, a komšije koji su to slušali cijelu noć, misle da je to geneneralna proba njihove nove predstave. I fascinirani im aplaudiraju. A ovi se klanjaju, klanjaju… kao da jeste to bio teatar. Predstava ide od onda, pred punom salom. Možda osim dobrih glumaca, razlog je i to  što u tom  tekstu ima djelića tajne teatra. Koji nas liječi, tješi, u kom saosjećamo bez straha, u kom se još uvijek smijemo… jednom rečju, u kom smo više ljudi.”

Nikolaj Vladimirovič Koljada, autor teksta, rodio se 4. decembra 1957. godine u selo Presnogorovka u Kustanjskoj oblasti u danas samostalnom Kazahstanu (tada SSSR) u porodici zemljoradnika. Godine 1977. godine završio je pozorišnu školu u Sverdlovsku (danas Jekaterinsburg), a 1989. godine poznatiKnjiževni institut „Gorki“ u Moskvi. Svoj komad „Fote“, napisao je 1986. godine. Odonda je napisao više od 60 komada. Najigraniji je savremeni ruski pisac u zemlji i inostranstvu. Komadi su mu prikazani u Nemačkoj, Engleskoj, Švedskoj, SAD, Italiji, Francuskoj, Finskoj, Kanadi, Austriji, Mađarskoj, Turskoj, Makedoniji, Sloveniji, Litvaniji, Letoniji itd. U Moskvi su ga igrali Teatar Romana Vitjuka (zaslužan za njegove prve pozorišne uspjehe, najprije u inostranstvu, a zatim u Rusiji), u teatru „Majakovski“, „Sovremenik“, „Mala Brona“, „Mosovjet“ i dr. U mladosti se bavio glumom. Igrao je Larioska, Baljzaminova, Malahova, Popriščina. Danas režira i predaje na Pozorišnoj školi u Jekaterinburgu. Igrao je nekoliko uloga u Šaušpilhausu u Hamburgu.

Alu, glumicu igra ANITA MANČIĆ, Dijanu, njenu prijateljicu, takođe glumicu JELISAVETA SABLIĆ, Ninu „Kokošku“, mladu glumicu TANJA PJEVAC, Fjodora VOJISLAV BRAJOVIĆ, a Vasilija GORAN ŠUŠLJIK.

Reditelj je Jagoš Marković, scenograf Miodrag Tabački, kostimograf Jelisaveta Tatić, muziku je uradio Nijaz Memiš, lektor je Ljiljana Mrkić-Popović, a pomoćnik reditelja David Putnik.

Predstava je na repertoaru “Grada teatra” i 15. jula 2011. godine.