”Švedska @ME” – Nedjelja švedskog filma

 

CNP - znak 150

 
 

”Švedska @ME” – Nedjelja švedskog filma, u okviru koje će biti prikazano sedam igranih i dokumentarnih ostvarenja najnovije švedske kinematografije, biće održana od 1. do 4. aprila u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Događaj ”Švedska @ME” počeće u utorak 1. aprila u 20 sati projekcijom filma “Jedi, spavaj, umri”, u kome glavnu ulogu igra Nermina LukačNermina Lukač, crnogorska glumica koja živi i radi u Švedskoj, a koja  će tokom trajanja događaja biti gost glavnog grada Crne Gore. Nermina Lukač je na 63. berlinskom filmskom festivalu prošle godine, u društvu svjetske filmske elite, dobila nagradu ‘Shooting Stars’ kao jedna od deset najboljih mladih evropskih glumaca.

“Jedi, spavaj, umri“ (”Eat, Slepp, Die”), režirala je Gabrijela Pihler. Kada mlada i snažna muslimanka švedsko-balkanskog porijekla Raša, fabrička radnica koja „ne trpi nikakva sranja“, gubi svoj posao, ona se suočava sa sistemom za nezaposlene. Bez diplome srednje škole, bez posla – ali sa čizmama duboko zagrizlim u blatu malog grada u kom je odrasla – Raša će se naći u velikom raskoraku sa društvom.  U filmu igraju Nermina Lukač, Milan Dragišić, Jonathan Lampinen..

Nedjelju švedskog filma ”Švedska @ME” organizuje Ambasada Švedske i Crnogorsko narodno pozorište u saradnji sa Centrom za građansko obrazovanje i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, i švedskim kompanijama Securitas, Ericsson, Meris, Atlas Copco, Oriflame i Pernod Ricard.

Publika u Podgorici biće u prilici da pogleda filmove raznih žanrova: ”Jedi, spavaj, umri”, ”Avalon”, ”Posljednja rečenica”,  ”Skriveno dijete” , ”Pirat Bay daleko od tastature”, ”Veliki momci su poludjeli” i film ”Palme”. Projekcije će biti održavane u terminima od 18 i 20 časova. Ulaz na projekcije je slobodan.