Taraf de Haidouks

 

 

UTORAK, 12. april

Velika scena CNP u 20 časova

 

Ciganska Duša
TARAF  DE HAIDOUKS

Rumunija

 

Konstantin Lautaru, violina i vokal

Angel George, violina

Marin Manole, harmonika

Ion Tanase, cimbal

Vlad Viorel, kontrabas

 

Program –

Sva djela je komponovao Sapo  Perapaskero:

 

Povratak čarobnih konja /  The return of the magic horses

Cînd eram la 48 / Cînd eram la 48

Hora / Hora

Brîu  / Brîu

Mali pupoljci   /  Little buds

Tuga, samo moja tuga / Sorrow, only my sorrow

Sîrba de la Golasei  /  Sîrba de la Golasei

A la Turk / A la Turk

Turceasca /  Turceasca

Zeleni list, list djeteline / Green leaf, clover leaf

Cuculetu /  Cuculetu

Sirba / Sirba

Terno chelipe/ Terno chelipe

Ja sam kockar /  I’m a gambling man

Apsinte, tebe pijem / Absinth, I drink you

Cacurica, igre / Cacurica dances

Tot taraful  / Tot taraful

Roda prelazi Dunav / A stork crosses the Danube

Grupa dvanaest ciganskih muzičara, „tarafa“ ili „lautara”, porijeklom iz malog rumunskog sela, uvode slušaoca u muzički svijet koji uključuje srednjevjekovne balade, plesne melodije sa turskim prizvucima sa Balkana, i karakteristične vokalne modulacije.

Taraf de Haidouks  – ime se bukvalno može prevesti kao “grupa časnih odmetnika” – predstavlja grupu izvanrednih i slikovitih karaktera, koji su uspjeli da osvoje publiku najvećih svjetskih muzičkih festivala. ”Njihova divlja energija je suština ciganske muzike … njihova skupina činila se poput ključalog izvora ritma 20. vijeka … oni su proizvodili kadence koje podsjećaju na bi-bap, salsu i poliritmove Zimbabvea i Nigerije“ (The New York Times),… “sastav koji osvaja London” (The Evening Standard) kroz svoj ritmički kompleks pjesama sa ljupkošću, lakim druženjem i osjećanjem nestašluka osvaja svakog na koncertima.

Prva tri albuma istražuju lokalne izvore i tradiciju. Četvrtim albumom grupa proširuje interesovanja “najboljeg ciganskog benda u svijetu” (kako ga je opisao The Independent).

Uz ove ambiciozne projekte ponovo ćete sa zadovoljstvom otkriti fantastičnu atmosferu izvođenja uživo Taraf de Haïdouksa u skupu prethodno nesnimljenih komada u kojima nastupaju različiti pjevači i solisti u vrhunskoj formi. Nakon deset godina međunarodnog uspjeha Taraf još uvijek nisu bili sasvim priznati u svojoj zemlji.

Oni nastupaju u filmu “Čovjek koji je plakao” u režiji Seli Poter koja je napisala:

“Nedavno sam ih srela za vrijeme snimanja “Čovjeka koji je plakao” za mene oni su uzor po načinu na koji pristupaju životu. Uprkos svemu što su prošli – govorim o rasizmu prema ciganima koji traje vjekovima i postoji i danas – ovi momci sviraju muziku koja izražava najintenzivniju radost“.

“Oni imaju taj dar da čine da se osjećate živim. Oni su najneobičniji ljudi koje sam ikada upoznao ” – Džoni Dep (u Studio Magazine, Francuska, januar 2000).

Početkom 2002, Taraf de Haïdouks osvojili su BBC RADIO 3 nagradu u kategoriji World music, a glumac Džoni Dep doletio je specijalno iz Los Anđelesa da im uruči nagradu.