Taurus Production – Gostovanje benda „Bezbeli Apstraklije“ i prikazivanje animiranih filmova

 

Produkcija Taurus - logo

 
 

U četvrtak 17.03.2016. godine, Taurus Production, u caffe „Berlin“ u Podgorici organizuje gostovanje sarajevnskog punk rock benda „Bezbeli Apstraklije“, sa početkom u 22h. Bend je formiran 2014. godine kada izdaju prvi album „Kad je bal nek je kanibal“ za Croatia Records. Članovi benda su: Haris Ljumanović (vocal, gitara), Berin Tuzlić (bubnjevi) i Luka Tikvicki (bas).

Rekvijem za Pinokija - plakatFrontmen benda, Berin Tuzlić je nagrađivani strip animator i umjetnik, i autor kratkog animiranog filma „Requiem za Pinokija“ koji je nastao u koprodukciju Via Media iz Sarajeva i  Taurus Production iz Podgorice, a čija je premijera zakazana narednog dana, dakle u petak 18.03.2016. u 20h u KIC „Budo Tomović“, u Multimedijalnoj sali.

Osim premijere filma „Requiem za Pinokija“, biće prikazani i drugi art animirani filmovi autora Tuzlića: „Strašila“ sa dvije medjunarodne nagrade, „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ film koji ima više od 30 medjunarodnih nagrada. „Little beatle“, „Global Willage“ i td., kao i izložba njegovih stripova koja će biti izložena u holu KIC „Budo Tomović“.

„Ovo je molitva za sve duše odraslih ljudi koji čekaju “Sudnji dan”. Kada budu uzdignute glave ispred vrata raja gde će im svietliti večna svetlost, ili će pasti u tminu pakla. A u ovom filmu to će im reći deca! ‘Requiem for Pinocchio’ je emotivna priča koja me je podsetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokia koji je preživio bosanski haos, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživeli smo rat, ali smo na neki način “umrli”, tj deo nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole”, izjavio je Tuzlić.

Rekvijem za Pinokija - 2Ekipa filma:

Scenario: Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića,

Animacija: Adnan Halvadžija, Esmir Prlja, Darko Dacović, Velid Agović, Berin Tuzlić

Montaža: Sanel Preljević

Muzika: Haris Ljumanović

Koproducent: Milena Charan

Produkciju filma podržalo je Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacija za kinematografiju Sarajeva.

Film je ušao u predselekciju u kategoriji  za zvaničnu Selekciju kratkog filma i biće prikazan u okviru segmenta Marshe du Film – filmskom marketu Internacionalnog filmskog festivala u Kanu. 

Nakon crnogorske premijere, film će biti prikazan u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Bitoli i td.

 

 

O autoru:

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na  dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.

 

MILENA CHARAN

Studije produkcije završila na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Radila na filmovima: dugometražni igrani film „Lokalni Vampir“, postprodukcija i kandidatura filma „As pik – loša sudbina“ za nagradu Američke filmske akademije – nagradu Oscar za najbolji strani film, dokumentarni filmovi „Crna Gora i Veliki rat“ i „Njegoš jedna biografija“, predprodukcija dugometražnog igranog filma „Adieu, Montenegro“, dokumentarni film „Žive oči“, dokumentarni film „Živor na pauzu“, location scout za filmsku ekipu iz Indije i td.