Temišvar – Kraljevsko pozorište “Zetski dom” gostuje na “Teszt” festival

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

Kraljevsko  pozorište “Zetski dom” u utorak, 26. maja,  gostuje na “Teszt” festival u Temišvaru sa predstavom Slobodana Šnajdera ENCIKLOPEDIJA IZGUBLJENOG VREMENA.

 

Predstava Enciklopedija izgubljenog vremena - 3Režija: Lidija Dedović
Asistent režije i lektor: Jelena Milošević
Kompozitor: Aleksandar Radunović Popaj
Kostimograf: Mateja Benedetti
Izrada maske: Adin Rastoder
Scenograf: Samo Jurečić
Fotografije Nikola Jovićević

ULOGE

Srđan Grahovac – Gregor Samsa
Branimir Popović – Bog
Jelena Nenezić Rakočević – Anđelina Des Todes, za prijatelje SMRT
Ana Vujošević – Renči
Tijana Bjelica – Snaha Anica, Biskup
Dejan Ivanić – Sin Tobija i Gradonačelnik
Gorana Marković – Unuka
Zoran Vujović – Unuk
Aleksandar Radulović – Medvjed
Emir Ćatović – Rođak, Golub
Smiljana Martinović – Rođaka, Golub
Karmen Bardak – Medicinska sestra, Golub

Provokativan tekst koji je inspirisan Kišovom ’’Enciklopedijom mrtvih’’, ali i Kafkinom i Harmsovom prozom, svojevrstan je mirakul, angažovani komad koji govori o Gregoru Samsi, radniku Željezare koji je dobio otkaz. On pokušava i donekle uspijeva da zavede Smrt u nadi da će nadoknaditi izgubljeno vrijeme.  Iako već na samrti, mali čovjek potisnut sistemom i dalje se nada životu. To rezultira nizom fantastičnih iluzija koje isprepletene sa osnovnom linijom priče čine predstavu koja je po svom određenju mirakul. Tekst koji se bavi pozicijom i nemoći običnog čovjeka tu istu poziciju oneobičava toliko da je dovodi do apsurda, čime ona postaje univerzalno aktuelna, bez potrebe da se osloni na određeno vrijeme.

 “Teszt”, regionalni pozorišni festival se organizuje osmi put. Manifestacija je međunarodnog karaktera i ima za cilj da promoviše znanje o multikulturalizmu i da informiše javnost o najnovijoj pozorišnoj dramaturgiji u regionu . Festival funkcioniše kao platforma za kulturne razmjene i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima iz oblasti.