Tivat – Promcija romana “Drugoga sunca luče” Miraša Martinovića

 

Centar za kulturu Tivat

 
 

U četvrtak, 25.avgusta 2016. godine, Centar za kulturu Tivta, u okviru kulturnog ljeta, organizuje promciju romana Drugoga sunca luče  Miraša Martinovića, objavljenog u Zagrebu.  Promocija će biti održana u Galeriji Pizina, u rezidencijalnom kompleksu Ksenija u Porto Montenegru. Početak je u 21 čas.

drugoga sunca luceRoman je naišao na veliki odziv kod našire čitalačke publike, zbog osobenog pristupa Njegoševoj ličnosti i njegovom vremenu.  Knjiga otkriva nepoznatog Njegoša i razlikuje se od svih do sada napisanih knjiga o crnogorsko pjesniku, vladici i vladaru. Prema riječima dr Čedomira Bogićevića „ovim romanom crnogorska književnost je dobila monumanetalno djelo. To je refleksivno herojska poema velike narodne, filozofske i teozofske drame Njegoševe, iskazana u bogatim jezičkim slojevima kroz dramski – monološki i razgovorni, te književno – lirski feonomen izraza, što ovo djelo čini jedinstvenim ne samo u crnogorskoj nego i u evropskoj literaturi, i što ga čini dostojnim imena Njegoša i njegove slave“.

Martinović je ovoga ljeta za ukupno djelo i univerzalne poruke koje sobom nosi dobio Regionalnu književnu nagradu Teuta.

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na ex Yu i širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: Putevi Prevalisa (objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro,  u prevodu Silvia Ferarria, a nekolikiko priča iz te knjige prvedeno je na hebrejski jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon), Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hravtske, u režiji Slobodana Milatovića. Izdvačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010.godine roman na albanskom jeziku.

Miras Martinovic - 2015 - 1Snovi u Doklei je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi…
Vladimir i Kosarapeta je knjiga ovog ciklusa.

Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Posljednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.
U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji, za koju je dobio književnu nagradu “Lazar Vučković”. Nevidljivi ljetopis (objavljen 2010.) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje i Govor vjekova.

Roman Posljednji Eshilov dan objaviće poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.

Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − ten =