Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore

 

PERJANIČKI DOM

19.04.2011.

 

U utorak, 19. aprila, sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu biće održana promocija knjige „Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore“.

Povodom trideset godina od osnivanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“ knjigu je, kao pravni nasljednik ove institucije, objavio Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Izdavač knjige je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, autor teksta je Slobodan Slovinić, slikar i likovni kritičar koji je zajedno sa kustosima Centra napravio i izbor djela predstavljenih u knjizi. Fotografije je uradio Duško Miljanić a grafičko oblikovanje knjige Nikola Latković.

Na promociji će govoriti istoričarke umjetnosti Olga Perović i Ljiljana Zeković kao i autor teksta Slobodan Slovinić. Medijator promocije će biti Anita Ćulafić, viši kustos u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.
U knjizi su predstavljeni najznačajniji eksponati iz 60 država sa četiri kontinenta – Afrike, Azije, Latinske Amerike i Evrope a poseban akcenat je stavljen na bogatu kolekciju djela crnogorskih umjetnika, među kojima se nalaze i Petar Lubarda, Gojko Berkuljan, Dado Đurić, Vojo Stanić, Pavle Pejović, Dragan Karadžić, Anka Burić, Rajko Todorović Todor, Nikola Vujošević, Uroš Tošković, Đeljoš Đokaj, Nikola Gvozdenović, Ilija Šoškić, Filip Janković, Mihailo Jovićević, Smail Karailo …
Umjetničko blago Centra savremene umjetnosti Crne Gore obuhvata preko 1000 izuzetno vrijednih eksponata koji se čuvaju i prezentiraju u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici. Autori, čija su djela zastupljena u zbirkama Centra, svrstavaju se u najznačajnije umjetnike u svojim zemljama a njihova djela se nalaze i u kolekcijama svjetskih muzeja i galerija.

Ovom prilikom publici će biti predstavljena i nova stalna postavka u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu gdje će između ostalih eksponata biti izloženi i srebrna palma iz Iraka, obredni čamac plemena Muisca iz Kolumbije, antički krčag iz VII vijeka p.n.e. sa Kipra.