Univerzitetu Crne Gore – Godišnjica Instituta Konfucije

 

Univerzitet Crne Gore - UCG - logo

 
 

Institut Konfucije obilježiće u poneđeljak, 15. februara 2016. g., godinu postojanja na Univerzitetu Crne Gore svečanošću koja će početi u 12 sati u zgradi Rektorata.

Program se sastoji od nekoliko tematskih cjelina, kroz koje će prisutni moći da osjete duh kineske kulture i jezika, kao i da čuju planove i presjek aktivnosti koje je Institut Konfucije protekle godine organizovao u Crnoj Gori. Učesnicima skupa obratiće se crnogorski i kineski direktori Instituta dr Milena Đukanović i prof. Deng Rong.

Osim rektorke Radmile Vojvodić i drugih predstavnika Univerziteta Crne Gore i Instituta Konfucije, svečanosti će prisustvati i Nj. E. Zhi Zhaolin, ambasador Kine u Crnoj Gori.

Institut Konfucije otvoren je na Univerzitetu Crne Gore u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije. Institut organizuje kurseve kineskog jezika i polaganje HSK testova, standardizovanih testova kojima se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika. Institut organizuje i radionice za bolje upoznavanje kineske kulture i tradicije, kurseve drevnih borilačkih vještina, a planira se i organizacija kurseva kaligrafije i pripremanja kineske hrane. Cilj rada Instituta je bolje povezivanje svih pojedinaca i institucija u Crnoj Gori koje se na bilo koji način bave kineskim jezikom i kulturom, kao i druge aktivnosti kulturne, obrazovne i ekonomske saradnje Crne Gore i Kine. Do oktobra 2014. godine, osnovano je ukupno 1326 Instituta Konfucije u 136 zemalja svijeta, od kojih su 475 instituti Konfucije i 851 učionice Konfucije.