Užice – “Očevi su grad(ili)” na JPF-u

 

Predstava Ocevi su gradili Borisa Lijesevica 445

 
 
 

Predstava „Očevi su grad(ili)“, autorski projekat Borisa Liješevića, biće izvedena u petak 15. novembra na sceni Narodnog pozorišta u Užicu, u okviru 18. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“.

Na festivalu koji se pod sloganom „Šta će sutra s’ nama biti?“ održava od 11. do 17. novembra, učestvuju predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, po odabiru selektora Bojana Munjina. Tako se u programu festivala našla predstava „Kuhinja“, u režiji Predstava Ocevi su gradiliMladena Meterića, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Grebanje ili kako se ubila moja baka“rediteljke Selme Spahić, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dvije predstave Borisa Liješevića – „Očevi su gradili“ CNP-a i „Čarobnjak“ Narodnog pozorišta iz Sombora, „Zločin i kazna“ u režiji Zlatka Svibena, Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, i „Revizor“ rediteljke Ive Milošević, u produkciji Ateljea 212.

O dobitnicima glavne nagrade JPF-a, Ardaliona, odlučivaće reditelj Svetozar Rapajić iz Srbije, dramski pisac Nebojša Romčević iz Srbije, pozorišni i filmski kritičar Tomislav Kurulec iz Hrvatske, arhitekta i scenograf Darko Nedeljković iz Srbije, i glumac Zoran Ljutkov iz Makedonije.

Dramaturškinja predstave „Očevi su grad(ili)“ je Stela Mišković, saradnik na tekstu Milena Lubarda Marojević, kompozitor Aleksandar Kostić, kostimografkinja Ivanka Vana Prelević. U predstavi igraju: Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.