Veče Miraša Martinovića u Dubrovniku

 

 

Knjizevno vece Mirasa Martinovica u DubrovnikuU Dubrovniku će u srijedu 11. juna biti održano autorsko književno veče poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, autora desetak romana  isto toliko poetskih knjiga.

Na večeri u Dubrovniku o Mirašu Martinoviću će goviriti poznati hravtski pjesnik i akademik Luko Paljetak i teortičarka književnosti Božena Jelušić.

Moderator večeri će biti Sebastijan Vukosavić a organizator  Dubrovačka knjižnica Dubrovnik i Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora.  Veče će se odvijati u Narodnoj knjižnici Grad (Saloča od zrcala, u ulici Puča 6).

U okviru večeri biće promovisana i nova Martinovićeva knjga Sašaptavanje s memorijom.

Početak je u 20 časova.

 

Sasaptavanje s memorijom

***

Miraš Martinović je izrazito samosvojan autor u crnogorskoj književnosti, ali i na širim regionalnim prostorima. Fascinacija antičkim temama, prošlošću Crne Gore, i udaljenih naroda i civilizacija, rezultirali su serijom romana i poetskih zbirki kojima je nastojao da iz zdenca vremena izmami drevne glasove i da „pročita“ priče o onima koji su ovom zemljom hodili, a koje su sakrili vijekovi ili čak milenijumi.

 Među Martinovićevim romanima izdvaja  se TEUTA, koji se bavi sudbinom istoimene ilirske kraljice. Po ovoj knjizi je napravljena istoimena intrenacionalna  pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Grčke i Italije.  Roman Teuta doživio je Dioklitijsko zavjestanje - naslovna 240više izdanja i preveden je na alabsnki jezik. PUTEVI PREVLISE, objavljeni su u Italiji, sa naslovom PITERE DI MONTENEGRO u prevodu Silvia Ferarria. Nekoliko priča iz te knjige prvedeno je na hebresjki jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u Izraelu u prevodu Dine Katon

Od ostalih romana treba izdvojiti Otvaranje Agruvijuma, Dioklitijsko zavještanje, kao i romane Poslednji Eshilov dan, koji će uskoro objaviti na alabanskom jeziku poznata izdvačka kuća Onufri u Tirani.

Knjiga Antički gradovi/Snovi i sudbine (  2012. objavljena u Zagrebu. Kroz antičke gradove na prostoru Crne Gore i gradova na širim regionalnim  širim regionalnim prostorima, na neobičan i jedinstven način  Martinović sublimira civilizacije i njihove tokove, pretačući ih u jedinstveno civilizacijsko pismo.

Ovom knjigom on postaje pisac internacionalnog formata, ocjene  su književne kritike.

Govor zemlje - naslovna stranaNevidljivi ljetopis (2010)  prva je od četiri knjige pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a čine je  Govor kraljeva( objavljena 2011), Govor zemlje (2013.)i Sašaptavanje s memorijom (2014).

Martinović je član crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

***

Djela Miraša Martinovića su pobuđivala pažnju drugih stvaralaca, pomenimo samo Mirka Kovača, Dimitrija Popovića, Radoslava Rotkovića…  Mirko Kovač je isticao da je u pitanju „precizna stvaralačka erudiciju iz koje proistječu rodovi koji se više ne mogu odvajati“, a Dimitrije Popović da kod Miraša „onamo gdje arheologija završava počinje poezija“. Sam Martinović često ističe  kako ga je Borislav Pekić (u vrijeme kad je pisao romane Vavilonski mudraci i Posljednji Eshilov dan) savjetovao da „zagrebe“ po ovom tlu i iz njega iznese mitsku priču, što je on i učinio.