Video instalacija “Izvan ogledala 2” umjetnice Slobodanke Rićko Mićunović

 

13.06.2012.
Podgorica, ispred Dvorca Petrovica, 21h.

 

Video instalacija “Izvan ogledala 2”
umjetnice Slobodanke Rićko Mićunović

 

U srijedu, 13. juna u 21 čas u parku Kruševac, ispred Dvorca Petrovića biće prikazana video instalacija “Izvan ogledala 2” umjetnice Slobodanke Rićko Mićunović.

Rićko Mićunović je diplomirala na Kulturološkom fakultetu kao slikar-konzervator. 1997. godine boravi u Parizu u Cite des Arts na stručnom usavršavanju. Član je francuske likovne grupe „Figurasion Critique“ sa kojom izlaže u Parizu, Lionu i Bordou.

Od 1996. godine radi u Gradskom pozorištu Podgorice kao slikar i dizajner pozorišnog plakata.
Radila je kao scenograf i kostimograf u pozorišnoj i televizijskoj produkciji. Od 1993. izlaže kao slikar, vajar, radi prostorne instalacije, video art a od 2006. izvodi performanse.

Samostalno je izlagala u Podgorici, Kotoru i Herceg Novom. Učestvovala je na grupnim izložbam u Podgorici, Budvi, Baru… Uradila je prostornu instalaciju u Baru na temu globalnog zagrijavanja “Štit”. Izvela je performanse: “Hitna bespovratna pošiljka made by wild Crna Gora“, „Ćuteća komunikacija“ – TV IN, „Izvan ogledala“ – fabrika „19.decembar,” „Neverending love story“ jezero Krupac, Nikšić – Lakefest, ULUCG – „Izvan ogledala“.

Dobitnik je nagrade za sliku na VIII Podgoričkom salonu; Nagrade publike na AVI Festivalu za video rad “Memories”. Redovno izlaže na likovnim salonima u Crnoj Gori i participira u undergound kulturi Podgorice. Član je ULUCG-a.

O ovom radu umjetnica je rekla: „Rad pod nazivom “Izvan ogledala 2” je video instalacija. U pitanju je drugi po redu prikaz „izvan ogledalne stvarnosti“. Za razliku od prethodnog rada, koji je bio realizovan u formi performansa, ovaj put koristim drugačiji medij, video projekcije u prirodnom  ambijentu. Video projekcije su snimane određenom tehnikom koja stimuliše osjećaj dvije frekventne razine. Usklađene sa ambijentom parka u kome se prikazuju, projekcije kao i sami način emitovanja /multipliciranje/, sugerišu tananu, sfumatičnu atmosferu koja utiče na našu ogledalnu sliku.“

Video projekcije je snimio Duško Miljanić.