XII crnogorski festival humora i satire

 

 

XII CRNOGORSKI FESTIVAL HUMORA I SATIRE

 

XII crnogorski festival humora i satire održaće se u petak – 14. oktobra, u Danilovgradu – sala Centra za kulturu, sa početkom u 20,00 sati.

Organizator festivala je KIC “Bijeli Pavle” iz Danilovgrada, a suorganizatori Udruženje humorista i satiričara Crne Gore i Centar za kulturu iz Danilovgrada. Organizaciju festivala pomogli su, pored ostalih, opština Dainlovgrad i AD “Plantaže” iz Podgorice.

Na završnoj večeri učestvovaće, po pozivu, crnogorski satiričari i humoristi, kao i gosti iz regiona. Pozvani su: Savo Martinović, Radomir Racković, Veljko Rajković, Dragan Pavličić, Dejan Tofčević, Vladimir Mićković, Dušan Đurišić i Bojan Rajević, kao i gosti iz Srbije i Makedonije: Dragutin Minić Karlo i Vasil Tolevski.

Na osnovu raspisanog konkursa – radovi pod šifrom, žiri festivala je odlučio da prvu nagradu za aforizme dodijeli Bojanu Rajeviću, satiričaru sa Cetinja, za satiričnu priču – Dragutinu Miniću Karlu, iz Beograda, a za karikaturu Dragomiru Đukiću Čarliju, iz Podgorice. Za najbolju knjigu između dva festivala proglašena je knjiga prof. dr Ratka Božovića SEDMORICA PROTIV MENE, u kojoj je predstavljeno i esejistički tumačeno stvaralaštvo sedmorice crnogorskih satiričara.

Nagrada za životno djelo “Pavle Đonović” dodijeliće se poznatom crnogorskom novinaru, publicisti i humoristi-satiričaru Mihailu Radojičiću.

Ljubitelji humora i satire, koji svake godine ispune salu Centra za kulturu, biće u prilici da, prije završne večeri, odgledaju izložbu karikatura naših svjetski priznatih karikaturista Luke Lagatora i Darka Drljevića, kao i izložbu karikatura ovogodišnjeg dobitnika prve nagrade za karikaturu Dragomira Đukića Čarlija. Biće upriličena i izložba karikatura na raspisani konkurs za osnovce iz Crne Gore.

Iz štampe će izaći i 8. broj humorističko-satiričnog lista “ŽUČ”, gdje su, uz stalne rubrike, predstavljeni i radovi pristigli na konkurs.

ORGANIZACIONI ODBOR