Zagreb – Film “CRNA GORA I VELIKI RAT”

 

Dokumentarni film - logo2

 
 

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, na dvadeset četvrtoj projekciji, u okviru Programa DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU 12. 11. 2015. s početkom u 20h, Trnjanska cesta 35 organizira prikazivanje filma- CRNA GORA I VELIKI RAT- režisera Branka Baletića i Andra Martinovića.

U Velikom ratu Crna Gora je pretrpjela teške gubitke i ogromnu materijalnu štetu. Mobilisala je gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovništva. Od oko pedeset hiljada vojnika poginulo je, umrlo od posljedica ranjavanja ili u zarobljeničkim logorima oko dvadeset hiljada. U zanosu o nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju južnoslavenskih naroda, Crnogorci će izgubiti svoju državu, crkvu i bilo kakvu ravnopravnost u novonastaloj državi.
Crnu Goru ne bi stigla okrutnija sudbina i da se borila na strani poraženih Centralnih sila“- William Ewart Gladstone.

„Ovaj projekt je izuzetno važan dokument jer u kratkom pregledu bilježi sve relevantne trenutke iz ovog dijela crnogorske istorije skrajnute od šire javnosti, a neophodne za stvarno istorijsko i naučno vrednovanje ovog perioda“- riječi su režisera filma BRANKA BALETIĆA i ANDRA MARTINOVIĆA.

Prvom prikazivanju ovog dokumentarnog filma u Republici Hrvatskoj prisustvovaće i Andro Martinović s kojim će uoči projekcije razgovor voditi Veljko Bulajić.

 

Film-Crna-Gora-i-Veliki-rat

Crna Gora i veliki rat - podaci