Zagreb – LUČINDANSKI SUSRETI

 

Sveti Petar Cetinjski

 
 

Petnaesti put za redom Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organiziraju kulturnu manifestaciju LUČINDANSKI SUSRETI, koji okupljaju veliki broj Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Republike Hrvatske i okolnih država.

Obilježavamo Lučindan u spomen i slavu na Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog vladike, pisca poslanica jevanđeoske snage i svetog ratnika za slobodu i dostojanstvo čovjeka, vladara  koji je govorio da nema druge sile u upravljanju narodom i državom OSIM MOĆI PERA I JEZIKA.

Osnovna svrha ove manifestacije, osim činjenice očuvanja nacionalnog identiteta, kulture i tradicije Crne Gore, je i  građenje mostova suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore na kulturnom,  i ostalim područjima. Ovogodišnji GRAD GOST Lučindana je KOTOR, čije predstavnike i očekujemo na manifestaciji. Središnji dio kulturnog programa pripada GRADU GOSTU. Ovogodišnji Lučindanski susreti odvijaju se u okviru 200-te godišnjice potpisivanja Sporazuma o ujedinjenju Crne Gore i Boke.

Pokrovitelj je GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA i organiziraju se uz pomoć SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE.

 

Lucindanski susreti - plakat

Danilo Ivezić, dipl. politolog