Zagreb – Obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore

 

 

 

U Muzeju Mimara svečanim koncertom obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore, Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine

Tradicionalni SVEČANI KONCERT u povodu Dana nezavisnosti Crne Gore, Dana Koordinacije i Dana Vijeća /21. maja/ održan je 20. 5. 2013. s početkom u 20h u Muzeju Mimara u Zagrebu.

 

Dina Kukalj - Safet Drljan - Renata Perazic

 

Brojni uzvanici i gosti među kojima su bili: predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, predstojnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanec, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić, ambasador Crne Gore u RH Igor Građević, prvi sekretar Ambasade Ana Zeković, predstavnici Diplomatskog kora, predstavnici  nacionalnih manjina Grada Zagreba, predstavnici crnogorskih udruga; uživali su u programu koncerta i neobičnoj kombinaciji /za  klasičnu glazbu/ harmonike- Drljan i violine- Kukalj, a u drugom dijelu i specifičnog vokala- Perazić, u interpretaciji tradicionalnih crnogorskih pjesama. Dugotrajni aplauz prepune dvorane Muzeja Mimara na kraju koncerta i riječi pohvale umjetnicima najbolji su pokazatelj uspješnosti Koncerta.

 

Prisutni na koncertu u Zagrebu povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore - 1

Prisutni na koncertu u Zagrebu povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore - 2

 

Pozdravljajući prisutne na početku svečanosti u ime organizatora, zamjenik predsjednika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković je rekao:

Dina Kukalj“…Postala je već tradicija da svečanost obilježavanja ovih za nas značajnih datuma organiziraju zajedno Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba. I ove godine to obilježavamo koncertom troje istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga.

U crnogorskoj kolektivnoj memoriji referendumski 21. maj 2006. bit će za vazda uklesan kao jedinstveni povijesni datum političke sinteze patriotske strasti i demokratskog uma, cementiran čvrstim uvjerenjem i nepokolebljivom voljom crnogorskih građana da napokon budu istinski subjekti vlastite sudbine.

Safet DrljanKada se postavilo pitanje izbora Dana naše Koordinacije i Vijeća nijesmo se uopšte dvoumili – odabrali smo 21. maj – Dan crnogorske nezavisnosti. Koordinacija i vijeća djeluju u trećem četverogodišnjem mandatu, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, prepoznati u svojim sredinama i uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti u okviru ostvarivanja kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske.

Renata PerazićŽelim vam da ugodno provedete ovo večer uz profesoricu Renatu Perazić, mr. sc. Dinu Kukalj i profesora Safeta Drljanja…”

U ime Ambasade Crne Gore u RH koja je i organizator svečanosti, pozdravljajući prisutne,  ambasador Igor Građević je rekao:

“… Crna Gora ima sve obrise demokratske i stabilne države. Predano radimo na kontinuiranom razvoju i snaženju institucija, čime se osigurava uspješna vladavina prava i stvaraju pretpostavke za skladnu socijalnu državu.

Tradiciju crnogorskih vladara, umješno spojenu sa evropskim i socijalnim tekovinama kroz vjekove, pretočili smo u privilegiju na često turbulentnom Balkanu- privilegiju, međuvjerske  i međunacionalne tolerancije i sklada, čojstvenosti i društvenosti. To je kamen temeljac današnje, moderne i građanske države Crne Gore. Jedino takva Crne Gore je potrebna Balkanu, Mediteranu i Evropi…

…Čestitam Republici Hrvatskoj čin pristupanja u EU! Od 1. jula imaćemo još jednog prijatelja u evropskoj porodici naroda, koji će kao i do sada uspješno artikulisati glas Regiona na važnoj evropskoj adresi.

Sa prijateljima nikada nijeste sami! Prijatelje treba čuvati! Lako za reći, a malo zahtjevnije za ostvariti…”

Nakon Koncerta za sve prisutne priređen u atriju Muzeja koktel.

 

Danilo Ivezić, dipl. politolog