Zagreb – Predstavljanje knjige „DRUGOGA SUNCA LUČE“ Miraša Martinovića

 

 

U okviru obilježavanja 170-te godišnjice štampanja prvog izdanja GORSKOG VIJENCA, Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske

Organizuju predstavljanje knjige

 

„DRUGOGA SUNCA LUČE“

MIRAŠA MARTINOVIĆA

 

30.3. 2017. s početkom u 19h u CRNOGORSKOM DOMU, Trnjanska cesta 35 Zagreb.

 

UČESTVUJU:

akademik TONKO MAROEVIĆ;

akademik DIMITRIJE POPOVIĆ;

PETAR GUDELJ- književnik

MIRAŠ MARTINOVIĆ- književnik;

DANILO IVEZIĆ- urednik knjige

 

„Jedan uvijek zna. Većina ga ne razumije. Dio ga ipak, shvata. A pojedini su na istim frekvencijama njegove riječi i misli. Za misao nema grobnice.

Taj jedan nosi kamen i sudbinu. A to nije lako. Jer ga ne razumješe. Ali, njegova riječ je ostala. U nama. Zapečaćena njegovom dušom.

A taj biljeg vječno stoji. Jer zavjeti duše ne trule.

O vladici je riječ. Vladaru. Pjesniku. Lovćenskom usamljeniku koji je sa nebom zborio. A s kim bi drugo? Crnogorci ga nijesu razumjeli.

Njima je rješavao svakodnevne probleme. Od koza, dugova, do žita. Ah, da, žito. U gladnoj godini paša na granici prosipa žito. Đeca umiru od gladi.

Dovoljno je samo sagnuti se, preći u drugu vjeru i uzeti žito. Njegoš tu nije imao dilema. Izdaja koja je vazda mutila Crnogorce. One što su izdržali pjesma čeka.

Pjesma im se raduje. Izdržali su po cijenu da im se koljeno zatre. Jer i da nestane Crnogoraca ostaće pjesma.

I poruka vladara: vremena se ponavljaju. Vazda će biti onih Crnogoraca što suprot Crne Gore rade.

Ali i onih drugih koji će održat Crnu Goru… (DRAGAN POPADIĆ)

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ– je jedan od najpoznatijih crnogorskih pisaca, prepoznatljiv na regionalnim prostorima, po antičkim temama i zaboravljeni pejzažima Crne Gore kojima su posvećeni njegovi romani: Putevi Prevalise (Podgorica, 1999), Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, Snovi u Doklei su četvrta, a Antički gradovi/snovi sudbine (Zagreb, 2012) peta knjiga antičkog ciklusa. U Zagrebu je 2015. objavio knjigu priča Povrataku Aleksandriju, a u Herceg Novom iste godine knjigu poetskih zapisanu prepisanih sa kamenja Crne Gore pod naslovom Glasovi iz kamena

Martinović je član Crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske. Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome živi.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 1 =