Zagreb – Zajednička izložba petnaest autorki pod nazivom „ETNO NAKIT EU“

 

 

U galeriji „Montenegrina“ Crnogorski dom Trnjanska cesta 35 Zagreb, u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, 17. 12. 2015. (četvrtak) s početkom u 19h otvara se zajednička izložba petnaest autorki pod nazivom  „ETNO NAKIT EU“.

Svoje radove će prikazati: Jadranka Bagladi, Ana Bibić, Vlatka Buneta, Nevenka Čizmić, Marina Mihaljević Hranitelj, Nada Jambrek, Ada Jašarbašić, Biserka Levanić, Vinka Mareković, Branka Moćnik, Jelena Mužinić, Dubravka Novoselac, Marija Obad, Vesna Pondeljak i Ljiljana Stojanović.

GOŠĆA VEČERI: FRANZISKA ANNE FUNDELIĆ – flautistica (1. nagrada na VI. Međunarodnom natjecanju flautista Zagreb, 2015. u kategoriji „AUREA JEU NESSE“)

 

 Etno nakit EU

 

„…Stvaranje nakita je pretočena ljudska težnja da se zaustavi trenutak ljepote, da se zaustavi duga i da se sva njezina raskoš, njeno blistanje, prelijevanje boja, prozračnost pretoči u kraluš ili struku.

Stvaranje nakita je težnja da se zadrži ljepota koja se crpi iz prirode a koja u prirodi prekratko traje da bi se u njoj moglo trajno uživati.

Etno nakit koji mi danas ponovno otkrivamo zadivljuje i začuđuje skladom, složenim strukturama, visokim estetskim kriterijima žena koje su ga izrađivale…“

Vjekoslava Damjanović dipl.etnolog i povjesničar umjetnosti