Zajedničko književno veče Valerija Dudareva i Andrije Radulovića

 

 

05. jul 2012.
Bar, Dvorac kralja Nikole, 20h.

 

Književno veče
Valerija Dudareva i Andrije Radulovića

 

U četvrtak, 05. jula Kulturni centar Bar organizuje zajedničko književno veče posvećeno pjesnicima Valeriju Dudarevu i Andriji Raduloviću. Program će se održati u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole i počeće u 20:00h.

Valerij Dudarev je istaknuti ruski pjesnik srednje generacije i autor više knjiga poezije. Za poetska ostvarenja dobio je nekoliko nagrada, između ostalih i prestižnu koja nosi ime slavnog Sergeja Jesenjina. Živi u Moskvi i radi kao glavni urednik poznatog ruskog časopisa „Junost“.

Andrija Radulović, pored poezije, piše eseje i prevodi savremenu rusku poeziju. Sa dvanaest objavljenih knjiga pjesama, koje su prevedene na petnaest jezika, slovi kao jedan od najprevođenijih pjesnika crnogorske književne scene. Poeziju, koja je zastupljena u nizu domaćih i stranih antologija, objavljuje u preko šezdeset časopisa i listova u zemlji i inostranstvu. Nosilac je dvanaest domaćih i internacionalnih nagrada, povelja i plaketa, a njegovo stvaralaštvo je predstavljeno u Savezu pisaca Rusije u Moskvi i Petrogradu, kao i u Bugarskoj, Italiji i Rumuniji. Živi i radi kao profesor u Podgorici.

Pored autora, u programu učestvuje i Predrag Peđa Krkeljić, profesor ruskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević.