Završen konkurs za 18. Internacionalni TV Festival u Baru

 

18 TV Festival Bar

 
 
 

Konkurs za prijave programa u okviru  takmičarskog  dijela   Internacionalnog Televizijskog Festivala u Baru, završen je 5. septembra. Na konkurs su prijavljena 345 programa od čega je 127 programa iz dokumentarne selekcije, 100 kratkih tv formi, 66 igranih programa, 27 dječijih i 25 programa iz oblasti ekologije i turizma, odnosno  prijavljeni autori Tv i producentske kuče, ove godine iz čak 78 zemalja (Alžir, Argentina, Austrija, Australija, Azerbejdžan, Bangladeš, Belgija, BIH, Bolivija, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Danska, Egipat, Estonija, Etiopija, Filipini, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Gvatemala, Holandija, Hrvatska, Indija, Iran, Irak, Irska, Italija, Izrael, Japan, Jermenija, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kenija, Kina, Kolumbija, Kuba, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Malezija, Makedonija, Maroko, Meksiko, Mijanmar, Nikaragva, Nepal, Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Palestina, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, SAD, Senegal, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Tajland, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Velika Britanija, Venecuela).  

U odnosu na prošlu godinu ponovo su postavljeni novi rekordi i standardi u broju zemalja učesnica i broja prijavljenih programa ( 71 zemlja / 222 programa – 2012 godina ), a interesovanje je i pored skraćenog roka za prijavljivanje od deset dana, nadmašilo prošlogodišnje za cijelih 123 programa ili 55% više.

Ove godine uspostavljena je tročlana Selekciona komisija, koja je zbog obima pristiglih programa, ali i trendova načina selektovanja na evropskim i svjetskim festivalima, podijeljena po segmentima, tako da je svaki Selektor, ponaosob zadužen i odgovoran za pravičnu selekciju određenog dijela takmičarskog programa, a u skladu sa važećim propozicijama festivala. Selekciona komisija je obaviještena o detaljima i načinu rada i počela je  sa radom 14. septembra.  Komisiju za 2013. godinu sačinjavaju:

1. Aleksandar Bečanović ( Crna Gora ), selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma

2.Irena Škorić ( Hrvatska ), selektor za igrani dramski program

3.Maja Vukadinović ( Srbija ) , selektor za dječiji program i kratke TV forme

 

Međunarodni žiri Festivala  će se i ove godine sastojati od 5 uglednih stvaralaca iz oblasti filmske i televizijske umjetnosti, tako su ove godine u žiriju:

1.Iveta Pospisilova ( Slovačka )

2.Koen Suidgeest ( Holandija )

3.Vladimir Perović ( Crna Gora )

4.Đorđe Milosavljević ( Srbija )

5.Kristina Ljevak ( BIH )

 

XVIII  Internacionalni TV Festival  Bar,  koji se ove godine održava u periodu od 22. do 26. oktobra         ( utorak – subota ) zadržao je  prošlogodišnju  takmičarsku koncepciju, prema kojoj postoji  5 kategorija:

  • Dokumentarni  program- istraživački TV program ( do 100 minuta )

  • Igrani dramski program – dramski i serijski program ( do 100 minuta )

  • Dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma ( do 70 minuta )

  • Dječiji program ( do 35 minuta )

  • Kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni- umjetnički video, kratki igrani film (do 15 minuta 

Na XVIII Internacionalnom TV Festivalu biće dodijeljeno ukupno 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada Dragan Radulović, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa.