Završen Sajam knjiga

 

Međunarodni podgorički sajam knjiga održan je u Podgorici od 04. do 10. maja 2011. godine. Sajam je održan pod sloganom “Proljeće za knjigu”. Zemlja gost ovogodišnjeg Sajma bila je Rusija. Učestvovao je veliki broj izlagača iz Crne Gore, ali i iz susjednih država. Značajan broj publikacija ponuđenih na Sajmu odnosio se na djecu. Tokom trajanja Sajma organizovane su i prateće manifestacije u vidu tribina, promocija knjiga…

Zadnjeg dana Sajma uručene su nagrade najboljima u određenim kategorijama. Kako stoji na oficijelnom sajtu Sajma knjiga, dodijeljene su sljedeće nagrade:

Nagrada za komletnu izdavačku produkciju – najbolji izdavač dodijeljena je Službenom glasniku iz Beograda.

Nagradu za izdavački poduhvat podijelili su Mono i Manjana iz Beograda za petotomno izdanje Opšte ilustrovane enciklopedije Larus i Istorijski institut Univerziteta Crne Gore za knjigu „Crna Gora i SAD u dokumentima nacionalnog arhiva u Vašingtonu 1905 – 1918″.

Nagrada z anajbolju ediciju dodijeljena je izdavačkoj kući Zalihica iz Sarajeva za ediciju „Posebna izdanja“.

Nagrada za najbolje opremljenu ediciju pripala je Zavodu za udžbenike iz Beograda za „Pet dunavskih čuda“ kao i Otvorenom kulturnom forumu sa Cetinja za ediciju „Posebna biblioteka“.

Obodskom slovu iz Podgorice dodijeljena je nagrada za unaprjeđenje dječijeg izdavaštva.

Za najbolje opremljeno izdanje izabrana je knjiga „Novac, Puškin novac“ izdavačke kuće Ruski put iz Moskve.

„Izabrana djela“ Meše Selimovića u izdanju Edicije iz Beograda dobila su priznanje za najbolje opremljenu knjigu.

Nagrada za najbolje opremljen štand pripala je Univerzitetu Crne Gore.

Posebno priznanje za doprinos u inovativnosti organizacije Sajma knjiga uručrno je Draganu Perišiću.

Još jedno posebno priznanje za doprinos u međunarodnoj kulturnoj saradnji u oblasti izdavačke djelatnosti dodijeljeno je Oksani Žernovaji.