Najbolji recitatori na crnogorskom jeziku iz Vojvodine u pośeti Cetinju

 

 

Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Princeza Ksenija” iz Lovćenca organizovalo je nagradno putovanje u prijestonicu Cetinje za pobjednike druge “Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku” koja je u decembru prošle godine održana u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, uz učešće 14 škola iz 5 opština i 11 vojvođanskih mjesta.

Gosti Cetinja su bili mladi recitatori Jovan Čabarkapa i Jovan Dragnić učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Jana Krivokapić iz Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana i Maša Bilić učenica Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa. Sa njima su bili i njihovi mentori, učiteljica Nada Krivokapić, nastavnica Tatjana Lelić i profesori književnosti Mladen Đuričić i Lidija Miljanić. Delegaciju je predvodio Nenad Stevović, publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je za goste iz Vojvodine upriličio prijem u svječanoj sali prijestonice. Tom prilikom on je izrazio poštovanje što su Crnogorci u Lovćencu i Vrbasu sačuvali nacionalni identitet i što brojnim aktivnostima edukuju mlade da njeguju crnogorski jezik, kulturu i tradiciju, jer su oni, kako je rekao, čuvari vremena koje je pred nama.

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost učenike i prosvjetne radnike je primio i sa njima razgovarao dekan Adnan Čirgić, koji je istakao veliku ulogu udruženja “Krstaš” i Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija” na promociji crnogorskog jezika u dijaspori.

Tokom boravka na Cetinju gosti iz Vojvodine su obišli znamenitosti grada, Dvorac kralja Nikole, muzeje, Crnogorsko kraljevsko pozorište, cetinjski manastir, Ivanova korita i Njegošev mauzolej na Lovćenu.