Naredni dani na Ljetopisu u znaku književnosti i pozorišta


Bar, 25. jul 2022. godine

Predrag Milović, poznati crnogorski košarkaški trener iz Bara, biće gost bARS programa ovogodišnjeg Ljetopisa u poneđeljak, 25. jula.

Na košarkaškom terenu kod gimnazije „Niko Rolović“, od 21h, biće promovisano drugo, dopunjeno izdanje Milovićeve zbirke „Košarkaške i druge priče“.

Knjiga „Košarkaške i druge priče” je podśetnik na pionirske dane košarke u gradu pod Rumijom, zbirka anegdota, ali i preciznih informacija i zabilješki iz dnevnika koje je Milović decenijama vodio tokom igračke i trenerske karijere. Pored ostalog, čitalac stiče uvid o postojanju prvog neformalnog kluba „Gimnazijalac”, nastanku prvog registrovanog kluba „Mladost”, ulasku u Drugu, pa u Prvu B ligu Jugoslavije, zlatnim danima ženske košarke u Baru tokom osvajanja Lige i Kupa Crne Gore… kroz sentimentalnu prizmu nostalgije za rodnim krajem.

Moderator ove književne promocije je Željko Milović, selektor bARS-a, a sav prihod od prodatih knjiga tokom te večeri biće usmjeren za liječenje Marka Nikića, bivšeg barskog košarkaša.

U utorak, 26. jula, na sceni u Starom Baru, biće odigrana predstava „Realisti“ u režiji Matka Raguža. U komadu, koji na sceni oživljava humorističan tekst slovenskog pisca i scenarisete Jure Karasa, igraju: Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović. Predstava počinje u 21:30h.

Prema riječima kritike, „Realisti“ su nova hit predstava Exit teatra.

„Kabaretski uobličen satirični niz beskrajno zabavnih narativnih skečeva, Realisti su britka parodija suvremenoga trenutka modelirana na spoju komične estetike bosanskohercegovačke Top liste nadrealista i ekspresivnog, nesputanog, politički nekorektnog montipajtonovskog humora, koja pozornicu pretvara u poligon ozbiljnoga društvenokritičkog teatarskog angažmana. (…)

Bogato protkana iskričavim crnim humorom, spektakularna komedija o tragičnom stanju suvremenoga svijeta pravo je osvježenje na kulturnoj karti Zagreba, primjer izvanredno uigrane kolektivne scenske sinergije i pravi kreativni biser koji temama, pristupom i izvedbom dokazuje da je kazalište još itekako relevantan medij, da je itekako u dodiru s našom stvarnošću i da može biti itekako zanimljivo suvremenoj publici“, zapisala je Gea Vlahović u časopisu „Vijenac“.

Dan kasnije, u srijedu 27. jula, Ljetnja pozornica Doma kulture ugostiće ansambl predstave „Vitezovi lake male“ u produkciji subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

„Subotička sindikalna operetska gala“ u režiji Andraša Urbana donosi duhovitu, drsku i višesmislenu igru sa svijetom i teatrom. U predstavi igraju Timea Filep, Andrea Verebš, Dina Dedović Tomić, Blanka Horvat, Gabor Mesaroš, Boris Kučov i David Buboš.

Kako ističe sam reditelj, siže predstave staje u nekoliko reči: glumcima je dozlogrdio njihov položaj i formirali su sindikat.

„Pod rediteljskom imaginacijom, uz improvizacije glumaca, dobija se dvočasovna opereta sa mnogo pesme, igre, humora, ali i ironije. Opereta je popularna forma u mađarskom kulturnom miljeu i specifičan momenat. Često se postavlja pitanje zone komfora, to jeste teško, ali ima izazova u tome da prevaziđeš svoje granice. Veoma brzo shvatimo da smo ušli u rutinu, to ubija naše scene. Rutina je, u stvari, najveći otrov za umetnost. Probijanje određenih ograničenja upravo je protivotrov. Ali pitanje je i o čemu možemo i o čemu smemo da govorimo“, zapisao je Urban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − eleven =