Narodna biblioteka “Njegoš” Cetinje – autorsko veče Živa antika Miraša Martinovića


JU Narodna biblioteka “Njegoš” Cetinje
– autorsko veče Živa antika Miraša Martinovića

U četvrtak 17. marta organizuje autorsko veče Živa antika Miraša Martinovića u čtaonci biblioteke sa početkom u 18. časova. O književnom stvaralaštvu ovog poznatog crnogorskog pisca govoriće: pisac i publicista Božidar Proročić i profesor književnosti Veljko Đukanović.

Pišući o nedavno objavljenoj knjizi  Troja domovina moja, Prorčić je između ostalog napisao:

U beskrajnom crnogorskom kulturnom krugu (a i van njega) mali je broj pjesnika i proznih pisaca koji ostavljaju tako snažan i autentičan lični stvaralački pečat kao što to radi Miraš Martinović. Njegova knjiga poezije Troja domovina moja predstavlja vrlo složeno i kompleksno pjesničko štivo sa vrlo jasnim ali i dubokoumnim porukama, koje su se u samom autoru taložile kao vid višedecenijskog iskustva u istraživanju antičke prošlosti Crne Gore. Knjiga sadrži četrdesetak izuzetnih pjesama koje nas vraćaju u drevnu antičku prošlost ne samo Grčke već i Prevalisa. Antička književnost neraskidivo je povezana s mitologijom. Autor ove knjige povezuje vizuelnu umjetnost pronalazeći inspiraciju ali i poetske zaplete uglavnom iz grčkih mitova koji sadrže priče o bogovima, drevnim gradovima, nepreglednim prostranstvima na kojima su nastajale drevne civilizacije. Miraš Martinović je unikatna i rijetka figura savremene crnogorske književnosti orginalnog može se reći filigranskog umijeća i stila. On podsjeća na drevne grčke kipare koji su svoja djela klesali decenijama dajući im najbolji dio sebe.  Fasciniran je prošlošću, velikim civilizacijama, antičkim temama. Njegovo poezija čitaoce osvaja helenizmom i mistikom koji se obostrano prepliću kroz paradigmu nastajanja i događaje iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedijskog, etimološkog i kulturološkog, on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost, napisao je Proročić.

Miraš Martinović je autor preko dvadeset knjiga poezije, priča i romana, objavljenih kod uglednih izdavača u Crnoj Gori i zemljama regiona, prevođen je na nekoliko jezika..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 6 =