Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ – Cjeloneđeljni program posvećen ženama


Povodom Dana žena, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizovala je cjeloneđeljni program posvećen ženama (od 8. do 13. marta). Tim povodom gradonačelnik dr Ivan Vuković i prof. dr Vladimir Vojinović bili su učesnici tribine ‘’Žena- stub modernog društva”, na kojoj su razgovarali sa dječacima koji pohađaju OŠ ‘’Savo Pejanović” o položaju žene u društvu.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković istakao je da se položaj žena u Crnoj Gori mijenjao tokom istorije, te da ravnopravnost žena u društvu koju imamo danas nije uvijek bilo tako.

“Crna Gora se intezivno mijenja, sve je više žena koje su vidljive u javnom životu, koje su na važnim položajima, što je veoma dobro. Na taj način se daje primjer drugim ženama i pokazuje se da crnogorske žene imaju izvanredan potencijal. Otprilike oko 70 posto našeg kolektiva čine žene, i ja mislim da ako postoji neko jednostavno objašnjenje zato što Glavni grad  dobro funkcioniše i postiže dobre rezultate ja mislim da je to upravo zbog toga. Pazite kako se odnosite  prema vašim drugaricama u školi, nastavnicama, kući prema sestrama, majkama, tetkama jer njima je i dalje teže nego nama. Ukoliko one budu srećne, uspješne, zaštićene toliko ćemo mi moći da kažemo da smo jedno uspješno društvo i srećna država”, zaključio je Vuković.

Profesor dr Vladimir Vojinović dao je istorijski pregled položaja žene u Crnoj Gori, krenuvši od vremena prije Prvog svjetskog rata pa do današnjice. Vojinović je istakao da se položaj žene umnogome promijenio i da se kroz brojne društvene akcije taj status unaprijedio.  Istakao je značaj zajedničkog djelovanja svih članova društva, od onih najmlađih do onih koji su na vodećim društvenim funkcijama. Kroz brojna pitanja učenika, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i profesor Vladimir Vojinović dotakli su se svih bitnih segmenata teme emancipacije žena i rodne ravnopravnosti.

U drugom dijelu tribune, sa učenicama OŠ ‘’Savo Pejanović” razgovarale su zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić i dr Tijana Todorović.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić kazala je da je uloga žena u društvu veoma važana, te da uvijek treba istaći doprinos koji one daju nesebično.

“Želim da shvatite da sve ono što vas uče u djetinjstvu, da postoje muški i ženski poslovi, kao i profesije i da su tačno podijeljene uloge između djevojčica i dječaka, da toga nema, da se borite da imate takav status u društvu da  poštujete ono što su obaveze i prava muškaraca, ali da shvatite da ovo društvo počiva na ženama i da žena jeste stub crnogorskog društva i da za vaša prava morate da se borite već sada. Vi se time ne borite samo za prava žena, već i za sve one druge kategorije u društvu koje smatraju da nisu ravnopravne’.’ kazala je zamjenica Vujačić.

Dr Tijana Todorović istakla je da je proces postizanja rodne ravnopranvosti dugotrajan i borben, te podstakla učenice da one same budu nosioci promjena u budućnosti. Takođe, akcenat je stavljen na rušenju barijera i podjela koje ženu čine manje ravnopravnom u društvu.

Cilj ovog programa bio je pokrenuti bitne teme koje se tiču žene, njene uloge u društvu i kulturi, emancipacije i rodne ravnopravnosti, te stavljanje akcenta na podizanje svijesti o važnom status žene u društvu. Program je zamišljen tako da uključi više aktera iz društva i dopre do najvažnijih ciljanih grupa (đeca, javna uprava, kulturni poslenici, naučnici i istraživači, mladi, digitalni korisnici).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =