Narodni muzej Crne Gore dobio na poklon anamalsku nošnjuLuljeta Avdiu Cura, profesorica iz Ulcinja uručila je Narodnom muzeju Crne Gore vrijedan poklon – anamalsku žensku nošnju, koja će biti izložena u Etnografskom muzeju na Cetinju. To je druga vrijedna donacija te vrste nakon što je, nedavno, Nafija Liharević iz Bara Narodnom muzeju poklonila krajinsku žensku nošnju.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, zahvalila se na donaciji i kazala da u Crnoj Gori postoje ljudi koji cijene vrijednost ovakvih predmeta i žele da budu dostupni na uvid javnosti. Ona je podsjetila da je Narodni muzej u fazi realizacije izrade replika narodnih nošnji Crne Gore, kao i nabavljanja originala, kako bi se obogatio fundus Etnografskog muzeja vrijednim primjercima našeg etnološko-etnografskog nasljeđa. Direktorica Narodnog muzeja je istakla da ovako vrijedni pokloni i donacije obavezuju i raduju i pozvala druge ljude da slijede primjere gospođa Liharević i Avdiu-Cura, kako bi njihovi vrijedni predmeti poput ovih nošnji bili sačuvani u Narodnom muzeju za buduće generacije.

Luljeta Avdiu-Cura kazala je da joj je čast što je poklonila nošnju Narodnom muzeju Crne Gore kao važnoj kulturnoj instituciji koja promoviše kulturnu baštinu i tradiciju, jer, kako je istakla, anamalska nošnja treba da se nalazi u Etnografskom muzeju kao fizičko i duhovno nasljeđe tog kraja.

Anamalska oblast proteže se između Međurečja i Šaskog jezera do sela Sv.Đorđe i albanske granice, odnosno rijeke Bojane i Taraboša. Nekada je njeno središte bio Šas (stari Svač), koji je, kao tačka ukrštanja puteva iz Skadra, Bara i Ulcinja, važio za veoma prometno mjesto i centar ne samo Anamala, nego i Mrkojevića i ulcinjskih sela. Danas se kao centar Anamala smatra selo Vladimir.

Narodni muzej Crne Gore dobio je nedavno još dva vrijedna poklona i to žensku svečanu košulju, poklon člana Savjeta Narodnog muzeja Slobodanke Koprivice, kao i djelo poznatog nikšićkog slikara Mirka Brkuljana.