Narodni muzej Crne Gore dobio vrijedan poklonNafija Liharević iz Bara uručila je danas Narodnom muzeju Crne Gore vrijednu donaciju – krajinsku žensku nošnju, koja će biti izložena u Etnografskom muzeju na Cetinju.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović kazala je da su rijetki trenuci kada institucije kulture dobijaju kao donaciju ovako vrijedne poklone i dodala da se nada da će donacija Nafije Liharević biti primjer i drugima da poklone svoje vrijedne primjerke koji će biti reprezentativno izloženi u Etnografskom muzeju.

Ona je podsjetila da je Programom zaštite za 2019 godinu, Narodni muzej Crne Gore aplicirao kod Ministarstva kulture za sredstva kako bi se obogatio fundus Etnografskog muzeja vrijednim primjercima našeg etnografskog i etnološkog nasljeđa, kao i da je u toku izrada replika sličnih, ostalih crnogorskih nošnji i nabavljanja originala.

Nafija Liharević istakla je kako je nošnju poklonila Etnografskom muzeju u želji da svi oni koji posjete muzej mogu uživati u njenoj ljepoti. Ona je istakla da je dio nošnje pravila njena majka, a neke djelove ona, kao i da se radi o nošnji nevjeste.

Narodni muzej Crne Gore dobio je nedavno još dva vrijedna poklona i to žensku svečanu košulju, poklon člana Savjeta Narodnog muzeja Slobodanke Koprivice, kao i djelo poznatog nikšićkog slikara Mirka Brkuljana.