Narodni muzej Crne Gore – Izložba “I bi slovo” Milivoja – Miška Babovića


Izložba “I bi slovo” povodom 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom “I bi slovo”, vajara Milivoja – Miška Babovića, biće otvorena u petak, 20. decembra 2019. godine, u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Autorskim, umjetničkim projektom Miška Babovića, Narodni muzej obilježava 500 godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina i rukopečaćenje prvih crkvenih knjiga – Psaltira i Službenika, 1519. godine u njegovoj radionici u Veneciji.

Na izložbi će biti prikazane skulpture, reljefi, grafike, fotomontaže maketa spomenika u eksterijeru i fotografije.

– Da pisana riječ, pored  fundamentalne, komunikativno-interaktivne uloge prenosioca značenja/poruke, prosvjećenja i edukacije, ima i vrlo značajnu esetsku, i u te svrhe primjenljivu vrijednost, pokazuje Miško Babović svojim umjetničkim djelima. Artikulišući Božidarova slova u različitim medijima – skulpturi, grafici, fotografiji, inastalaciji, ljepota likovnosti inicijala i drugih slova, ornamentalnih ukarasa, vinjeta, lozica, kao i ostalih dekorativnih elemanta, očituje se u Babovićevim radovima kroz stari/novi kontekst i ambijent – zapisala je u tekstu kataloga koji prati izložbu direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

Milovoje Miško Babović rođen je 1953. godine u Petnjiku kod Berana. Godine 1979. diplomirao na Vajarskom odsjeku FLU Beograd u klasi prof. Nikole Jankovića. Četiri godine kasnije magistrirao je na istom odsjeku u klasi prof. Vojina Stojića. Član je ULUCG. Redovni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Izložba će biti otvorena do 25.marta 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 2 =