Narodni muzej Crne Gore – Izložba “Kad javorovo drvo zapjeva”


Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom “Kad javorovo drvo zapjeva”, na kojoj će se prikazati gusle iz Zbirke muzičkih instrumenata, biće otvorena u petak, 12. februara 2021. godine, u Etnografskom muzeju na Cetinju. Za postavku izložbe iz fundusa Etnografskog muzeja izdvojeno je 34 predmeta koji datiraju od XIX do prvih decenija XX vijeka. Najstariji, a ujedno i najdragocjeniji primjerak su gusle izrađene 1801. godine, koje su kao nasljeđe od roditelja pripadale Petru II Petroviću Njegošu.

Etnografski muzej

Svaki primjerak gusala je autentičan pa će se na izložbi moći vidjeti različiti primjerci, od onih skromne izrade, gotovo bez ikakvog ukrasa, do primjeraka bogato ornamentisanih i raskošno obrađenih na kojima su stvaralačko umijeće, mašta i inventivnost  došli do punog izražaja. Vjekovima prisutne na ovim prostorima gusle su, kao neizostavan pratilac narodnog života i vjeran svjedok svih važnih događaja vezanih za kuću, pleme i narod, postale simbol trajanja i opstanka.

Njegoševe gusle

Otvaranje izložbe će se održati on line preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica, u 14 časova, a snimak će biti dostupan i na YouTube kanalu Narodnog muzeja Crne Gore. Na otvaranju će govoriti direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović i etnološkinja Etnografskog muzeja Tatjana Rajković, koje su i autorke izložbe. Izložbu će otvoriti direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + fifteen =