Narodni muzej Crne Gore – Obilježen Međunarodni dan muzeja


Izložbom “Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj” koja je sinoć otvorena u Njegoševoj Biljardi i edukativnim radionicama za učenike “Kakav muzej žele mladi” i “Moj doživljaj”, Narodni muzej Crne Gore obilježio je 18. maj – Međunarodni dan muzeja.

Izložbu koju je organizovao Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Gete institutom, otvorio je kustos i rukovodilac Istorijskog muzeja Filip Kuzman.

– Izložba, koja je na svom putovanju bila u Brazilu (Belo Horizonte) i Indoneziji (Bandung), našla se krajem devedesetih i na Cetinju, u Narodnom muzeju Crne Gore, međutim, uslijed ratnih dešavanja i specifične političke situacije, nikada nije organizovana, dok je materijal ostao u prostorijama muzeja. Nakon decenija kašnjenja, konačno je prikazana u Njegoševoj Biljardi – kazao je Kuzman i dodao da izložba pripada Njemackom muzeju arhitekture iz Frankfurta. Sastoji se od 31 umjetničke fotografije i četiri makete muzejskih zgrada i rađena je na osnovu knjige ”Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj”, autora Hajndriha Kloca i Valtruada Krasea. Prikazano je 12 najreprezentativnijih muzeja tog doba kroz fotografije i makete, a prema njegovim riječima, najatraktivniji dio izložbe su četiri makete na kojima su prikazani Njemački muzej arhitekture, Nova državna galerija, Gradski muzej Abtajberg i zgrada Umjetničke zbirke Sjeverne Rajne – Vestfalije.

Izložba će biti otvorena do 18. juna.

Pored izložbe “Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj”, Narodni muzej je u subotu 13. maja organizovao Noć muzeja, kojom prilikom su muzeju bili besplatno otvoreni za posjete u večernim satima.

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =