Narodni muzej Crne Gore – Retrospektivna izložba Mija Mijuškovića “Od drveta do meteorita”

 

 

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

MIJA MIJUŠKOVIĆA

Od drveta do meteorita 

 

 

Organizacija: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Balšića pazar bb, Cetinje

Kustosi izložbe: Slobodan Vušurović, Miloš Marjanović

Otvaranje izložbe: utorak, 11. jul 2017. u 20 časova
Trajanje izložbe: 11. jul – 01. septembar 2017.

 

 

Na izložbi će govoriti direktor Narodnog muzeja Crne Gore prof. Pavle Pejović, dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, a izložbu će otvoriti profesor dr Ratko Božović.

Retrospektivna izložba crnogorskog skulptora Miodraga Mija Mijuškovića biće otvorena 11. jula s početkom u 20 h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić. Na izložbi će biti prezentovano oko 60 djela (skulptura u drvetu i kamenu i njihovoj kombinaciji) nastalih tokom šest decenija dugog stvaralaštva ovog istaknutog vajara.

U monografskom katalogu koji će pratiti izložbu, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović između ostalog  je zapisala: 

Mijova svekolika istraživačka putešestvija nosila su sobom cikluse stvaranja kojima je nadijevao imena – Boje kamena i boje kanjona Tare, Ostroški ciklus, Kamen u kamenu – Sv. Petka, I kamene lutke imaju dušu, U slavu Milutina Milankovića, Kompozicije – kolaži… u zavisnosti od toposa sa kojeg je poticao kamen, drvo, materijala za rad/obradu, kao i od koncepta koji ga je podstaknuo na određena promišljanja. Tako se krećemo Crnom Gorom od Tare i Pive, do Cetinja i Ostroga, Spiča i Nehaja, a i dalje do Subotice, Dalja, Svete zemlje, Egipta, itd.

Sva ta „kamena lica nose nevinu naivnost, pulsirajuću mobilnost u poruci, koja podstiče unutarnje vitalne kretnje i upitanost kao stanje duha koji se ne miri sa „zatečenim, već želi suštinske promjene koje će voditi povratku, zaštiti i očuvanju prirode i prirodnog u čovjeku. Sljedstveno tome, Mijov umjetnički svijet i život djeluju potpuno nestvarno u borbi za egzistenciju naspram svemoćnog, nestabilnog i narastajućeg svijeta tehnoloških i svekolikih moderniteta, simulacija, neprirodnih stanja. Nameće se pitanje – kome ostavljamo svakolika dobra Prirode/čovjeka? Da li će u nama sjutrašnjim ostati nečeg od nas ovdašnjih, kako bi bili kani prepoznati značajne vrijednosne konstante…ili će to nekoj budućoj civilizaciji biti potpuno nevažno, kako je većini već sada počelo da biva… Svjestan tih bojazni, Mijo stvara djelo za nezaborav, da opomene i podsjeti na suštinske, esencijalne vrijednosti…

Radno vrijeme Galerije:
utorak – subota: 10h – 14h; 17h – 21h

Ulaz slobodan.   

 

        

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =