Narodni muzej obilježio Međunarodni dan muzeja sadržajnim programimaNarodni muzej Crne Gore obilježio je Međunarodni dan muzeja – 18. maj cjelodnevnim sadržajnim programima. Centralni događaji bili su otvaranje dvije izložbe – „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“ i „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“, dok su u okviru programa „Noć muzeja“, sve muzejske jedinice, do ponoći, besplatno otvorile svoja vrata za posjetioce.

Izložba „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“, u organizaciji Etnografskog muzeja Crne Gore, Zavičajnog muzeja Nikšića i Etnografskog muzeja iz Zagreba, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Izložba je posvećena poznatim hrvatskim naučnicima, istraživačima i strastvenim planinarima, Marijani i Branimiru Gušiću, koji su pored rodne Hrvatske, u okviru istraživanja dinarske kulture, istraživali djelove današnje Crne Gore (Durmitorski kraj, Polimlje, Prokletije, Zatrijebač, Skadarska krajina i Boka Kotorska).

Otvarajući izložbu, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je kazao danas djeluje fascinantna sposobnost ovih dvoje naučnika da u multidisciplinarnom radu ostvare izuzetne rezultate, ne spuštajući ljestvicu visokih naučnih standarda ni na jednom polju djelovanja, čak ni u turbulentnim vremenima koji su obilježili prošli vijek.

„Automatizovani procesi današnjice podrazumijevaju uske specijalizacije, pa su pojave višedisciplinarnih istraživanja sve rjeđa, ona su načinom i metodologijom koje su Gušići primjenjivali danas gotovo nezamisliva. Zato smo dužni da se prema opusu ovih dvoje životnih i naučnih saputnika, u čijoj je intelektualnoj radoznalosti bilo nečeg od renesansnog pogleda na svijet, odnosimo sa posebnim pijetetom. Mi u Crnoj Gori pogotovo, jer su Gušići naše prostore istraživali sa posebnim entuzijazmom, živjeli svoj rad sa ljudima ovog kraja, pružalii besplatnu ljekarsku pomoć u vremenu kada su ljekari bili rijetki i u razvijenijim sredinama, otkrivali i štitili kulturno i prirodno blago Crne Gore sistematizovanim naučnim radom na terenu“, kazao je ministar Bogdanović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, naglasila je da je ovo samo početak plodotvorne saradnje tri institucije koje su priredile izložbu, kao i da se njom želi prikazati segment bogatog etnografskog nasljeđa Crne Gore.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veseljko Grubišić.

Izložba „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“ otvorena je u Njegoševoj Biljardi, na kojoj je prezentovano bogato kulturno nasljeđe pohranjeno u Muzeju kralja Nikole, koje se odnosi na dekorativne i upotrebne predmete koji su činili sastavni dio dvorskog enterijera.

Direktorica Muzeja kralja Nikole, Tatijana Jović, kazala je da je na izložbi predstavljen dio predmeta bogate kolekcije primijenjene umjetnosti, nastalih krajem XIX i početkom XX vijeka, u vrijeme univrezalnog umjetničkog pravca koji je težnjom za uspostavljanje jedinstva života i umjetnosti ostavio snažan pečat u promišljanju i dekoraciji prostora crnogorskog dvora.

Narodni muzej Crne Gore, povodom Međunarodnog dana muzeja, organizovao je i niz pratećih programa – likovne radionice za đecu „Abeceda muzeja“ i „Pozdrav iz muzeja“, projekcije filma o Dadu Đuriću, kao i predavanje pod nazivom „Hasenina logoraška košulja“ o životu Hasene Terzić, koja je bila zatočenica, između ostalih, logora na Banjici i u Revensbruku u Njemačkoj. Nakon predavanja održan je mini koncert na harmonici u izvođenju Nikole Ševaljevića.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), a ovogodišnja tema je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ i ona naglašava važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka.