Nastavak programa 28. Kotorskog festivala pozorišta za djecu


U subotu, 5. septembra, u kotorskom starom gradu otvorena je izložba likovnih umjetničkih instalacija pod nazivom „Kamena baština,“ u organizaciji Fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu.“ Izložbu je otvorila sekretarka sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti u Opštini Kotor, Marina Dulović, a prisutnima se obratio i direktor fondacije, Petar Pejaković. Projekat  izrade i prezentacije likovnih umjetničkih instalacija pod nazivom „Kamena baština“ podržan je od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Otvaranje izložbe je bilo interaktivno, pa su djeca oživljavala instalacije glumom, recitacijama i igrom. U starom gradu se ovog ljeta nalaze 24 umjetničke instalacije, a one već sedam godina predstavljaju svojevrsne simbole Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Autori ovogodišnjih instalacija su: Marjan Šantić, Marko i Andrea Ševaljević, Ivana Lazarević, Ana Zarubica, Dejan Mirošević, Mitar Jovanović, Lina Leković, Gea, Vihor i Goran Moškov, Željko Reljić, Radmila Beća Radulović, Dejan Pejović, Smiljka Šeparović, Federico Biancalani, Mijo Milovanović, NVO „Naša akcija“ i učenici Gimnazije Kotor.

Izložba umjetničkih instalacija najavila je nastavak festivalskih aktivnosti, koje su odložene uslijed nepovoljne epidemiološke situacije u julu. Tako je nakon izložbe, u bašti Kulturnog centra, odigrana predstava „Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu,“ u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U narednom periodu, u planu je premijerno izvođenje predstava „Maca papučarica“ Gradskog pozorišta Podgorica, kao i „Kraljević i prosjak,“ Nikšićkog pozorišta. U planu je i igranje predstave „S razlogom,“ kazališta LOFT i Pinklec iz Hrvatske. Biće izvedene i predstave rađene u koprodukciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, Kulturnim centrom Kotor i Dramskim studiom prazan prostor: „Kinez“, „Lagarije – predavanje o surogatu,“ „Cvrčak i mrav“ i „Ivo Vizin-Kapetan od snova.“

Tačan raspored igranja predstava i sve dodatne informacije možete pratiti na fb i instagram profilu Kotorski festival pozorišta za djecu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + 13 =