Nastupi muzičara i ansambala iz Boke u sklopu programa Tivat Music Festivala


Predstavljanjem muzičara i ansambala koji su porijeklom ili životnim okolnostima vezani sa Bokom, realizuje se jedan od ciljeva Festivala – jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene. U okviru tog segmenta, 21. juna  je planiran  koncert violončeliste Željka Ivovića, pod nazivom Pogled na Baha, u Gornjoj Lastvi od 20.30 časova, dok je za 26. jul na istoj lokaciji i u isto vrijeme predviđen autorski koncert kompozitora Ivana Marovića. Avgust mjesec je rezervisan za predstavljanje obnovljenih tj. novoformiranih ansambla među kojima će kamerni ansambl Boka debitovati prvi, koncertom 5. avgusta u Gornjoj Lastvi, dok će zatvaranje Festivala obilježiti koncert obnovljenog Gradskog hora “Jadran” 12. avgusta u Centru za kulturu Tivat.

Ono što Festivalom želimo da promovišemo jeste unapređenje lokalnog nasljeđa. Inicijativom za obnavljanje Gradskog hora Jadran i formiranje kamernog sastava Boka uz predstavljanje autorskih djela dvojice Bokelja- Ivana Marovića i Željka Ivovića, nadamo se da ćemo inspirisati i podstaći i druge na slične poduhvate.-izjavili su iz PR time Festivala.

Kamerni ansambl Boka okupio je i uvezao izuzetne muzičare: Nenada Jovanovića, profesora violine iz tivatske muzičke škole, i zapažene muzičare iz Herceg Novog, violončelistu Željka Ivovića i pijanistkinju Marinu Mikić, a cjelokupni program koncerta promoviše žensko stvaralaštvo.

Kamerni sastav Boka idejno je nastao inicijativom organizatora Festivala. Sam sastav čine muzičari koji su za Boku vezani porijeklom, profesionalnim životom i izborom Boke kao trajne inspiracije. Značajni centri kulturnih zbivanja imaju svoje kamerne sastave, pa je sasvim opravdana ideja da i Boka dobije takav – muzički pečat. Umjetnici od Herceg Novog preko Kotora i Tivta čine sastav Boka, a ove godine na repertoaru će biti djela kompozitorki iz Boke, Hrvatske, Srbije i Francuske.– izjavila je Marina Mikić.

Jedan od članova ansambla “Boka”, violončelista Željko Ivović, povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike, održaće resital pod nazivom Pogled na Baha. Ovaj svestrani muzičar koji, osim kao solista, aktivno nastupa u različitim orkestrima i kamernim ansamblima, dok posvećeno radi i kao pedagog. Program ovog resitala posvećuje svitama za solo violončelo  Johana Sebastijana Baha.

Ivan Marović je rođeni Kotoranin koji još kao osnovac biva zapažen od strane istaknutog jugoslovenskog kompozitora Vojina Komadine, koji Maroviću postoje i mentor. Tokom školovanja svoja znanja je širio i upotpunjavao posjećujući brojne master-klasove, ne samo na polju kompozicije, već i džez klavira i filmske muzike, snimajući više albuma džez muzike i ostalih žanrova. Pored autorske bavi se aktivno pozorišnom i filmskom muzikom za koju je dobitnik više nagrada na domaćim i inostranim festivalima.

Zatvaranje Festivala biće krunisano premijernim nastupom Gradskog hora “Jadran” predvođenog Andreom Orlando Tripović uz gostujuće horove – Gradski hor Budva i Gradski hor “Nikola Đurković”, Kotor. Okupljen početkom godine na inicijativu dirigentkinje, kreativnog tima Festivala i Centra za kulturu Tivat koji je podržao ideju, hor trenutno broji 48 članova prvenstveno amatera, zaljubljenika u muziku, koji nastavljaju tradiciju vokalnog muziciranja u Tivtu putevima nekadašnjeg hora Jadran.

Sinergija mnogih učesnika izrodila je obnovu Gradskog hora Jadran koji ima za cilj da oživi tekovine nekadašnjeg hora Jadran, kroz nastavak djelovanja i širenja građanskog duha putem zajedničkog muziciranja. Pjevači koji čine sastav hora su upravo glavni pokretači i protagonisti priče, njihova ljubav prema muzici nas sve inspiriše i obavezuje. Parafrazirajući našu divnu pjesnikinju iz Tivta Maju Perfiljevu, čiju ćemo pjesmu “Bokeljska noć” premijerno izvesti u aranžmanu za hor, „riječi su ljepše kad se pjevaju“, sigurna sam da naš hor u budućnosti očekuju brojne probe, nastupi i projekti – izjavila je Andrea Orlando Tipović

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacije u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, kao i uz podršku Luštice Bay, Porto Montenegra, Regenta Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners i drugih značajnih sponzora, a sa širokom mrežom programskih partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 14 =