Milenko Ratković – Veselo srce

 

Поштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге…  

Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.

 

Rodonačelnik crnogorske književnosti  za đecu Milenko Ratković  autor je  prve knjige  za đecu u Crnoj Gori  “Dioba Šunjine družine”. Od tada za 65 godina objavio je 50 knjiga priča i  romana za đecu.  Njegova djela obilježila su mnoga đetinjstva.

Milenko Ratković je pisac iz čitanki. Đeci je poznat po antologijskoj priči “Pisak lokomotive”, objavljenoj u 17 čitanki nekoliko država. Osim nje, u čitankama je objavljeno više od 90 priča. U jednoj hrvatskoj čitanci nalazi se čak četiri Ratkovićeve priče.

U lektiri Ratković je zastupljen knjigama: “Srna”, “Igralište u parku” i “Čamac za žabe”. Ratkovićeve priče, koje đaci čitaju u čitankama i školskoj lektiri, draga su uspomena đetinjstva.

 

 

КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО 
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ