NB „Đurđe Crnojević“ – Śećanje na Pavla ĐonovićaNacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u petak, 15. marta 2019. godine, obilježiti 85 godina od rođenja Pavla Đonovića, poznatog crnogorskog književnika i publiciste.

Besjedu o njegovom životu i stvaralaštvu će održati: mr Ethem Mandić, Boško Mijanović, publicista i Marko Špadijer, publicista.

Program počinje u 18 sati u Svečanoj sali Biblioteke na Cetinju.

Pavle Đonović je rođen 1934. godine. Objavio je knjige pjesama: „Umrli šetač“ 1956. godine, „Ružni bogovi“ 1962. i „Mornarske elegije“ 1968. godine. Pripremio je knjigu crnogorskog narodnog humora „Dim u dim“ koja je štampana u okviru biblioteke „Luča“ Grafičkog zavoda iz Titograda. Nakon toga, objavljena je još u tri izdanja u tiražu preko 20 000 primjeraka.

2001. godine objavljena je njegova knjiga „Drače“ koja predstavlja izbor kozerija objavljenih u „Cetinjskom listu“. Đonović je objavio i brojne radove u periodici. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima i Ordena rada sa zlatnim vijencem, Nagrade za životno djelo na Danima humora i satire u Danilovgradu, a posthumno mu je dodijeljena povelja „Ivan Crnojević“. Integralna knjiga njegovih sabranih djela „Zbog jedne krive kletve“ objavljena je u izdanju cetinjskog „Dignitasa“.