NB “Radosav Ljumović” – Gost VIL FIRT

 

 

Australijski prevodilac VIL FIRT gostovaće u Narodnoj Biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. oktobra 2018, u 19:00 sati.

Sa njim će “o starim i novim ideologijma u savremenoj južnoslovenskoj književnosti” razgovarati crnogorska književnica Dragana Tripković.

 

Vil Firt je poznat po prevodima djela Miroslava Krleže, Vedrane Rudan, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića…

Rođen je 1965. godine, u Njukaslu, Australija, i australijski je književni prevodilac s težištem na savremenoj književnosti sa srpskohrvatskog govornog područja te iz Makedonije. Diplomirao je njemački i ruski jezik sa srpskohrvatskim jezikom kao sporednim predmetom na Australijskom nacionalnom sveučilištu u Kanberi. 

Godine 1988. i 1989. bio je na usavršavanju u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu, odsjek za jugoslavistiku, i u Moskvi na Institutu Puškina 1989. i 1990. godine. Naknadno se kvalifikovao za prevodioca sa hrvatskog, makedonskog, njemačkog i ruskog jezika kod nadležne stručne komisije u Australiji (NAATI).

Od 1991. živi u Njemačkoj i radi kao slobodni prevodilac, prevodeći, prije svega, beletristiku i tekstove iz oblasti humanitarnih nauka s ruskog, srpskohrvatskog i makedonskog jezika na engleski, djelimično i na njemački.

Radio je za Haški tribunal (ICTY) u periodu 2005-2007.

Od sredine decenije koja je u toku pretežno prevodi kapitalna djela južnoslovenske književnosti.

Član je udruženja književnih prevoditelja u Velikoj Britaniji (TA) i Nemačkoj (VdÜ).  Od 2010. sarađuje s uredništvom američke antologije “Best European Fiction” kod izdavačke kuće “Dalkey Archive Press” s ciljem da upozna široku međunarodnu publiku s kvalitetnom književnošću – prvenstveno pripovijetkama – sa zapadnog Balkana.

Do sada su objavljeni njegovi prijevodi kraćih tekstova sljedećih autora: Marija Knežević, Balša Brković, Rumena Bužarovska, Ilija Đurović, Blaže Minevski, Andrej Nikolaidis, Aleksandar Prokopiev, Dragan Radulović, Olja Savičević Ivančević, Ognjen Spahić, Lena Ruth Stefanović i Vlada Urošević.

Firt je učesnik rezidencijalnog programa za pisce i prevodioce koji organizuje Otvoreni kulturni forum sa Cetinja.